Nacionalni parkovi, spomenici svjetske baštine, muzeji i riznice

HMI organizira posjete iseljenika starom kraju, nastojeći da njihov boravak u Hrvatskoj ne bude samo uzbudljivo sentimentalno putovanje, nego i discovery voyage – nezaboravno hodočašćenje najljepšim prirodnim znamenitostima i najvažnijim povijesnim i kulturnim spomenicima na tlu Lijepe naše.

Nakon pola stoljeća posredovanja pri organizaciji posjeta naših iseljenika starom kraju, Hrvatska matica iseljenika počinje priređivati putovanja i izlete po sistemu «vi samo izrazite želju i uplatite odabrani aranžman – a ostalo je naša briga». Hrvatskim iseljenicima i njihovim prijateljima, različitih naraštaja i interesa, ponudit ćemo upoznavanje kulturno-povijesnih znamenitosti pod nazivom Posjetite spomenike svjetske kulturne baštine u Hrvatskoj – jer će se, u sklopu dvotjedne turneje – obići svi naši spomenici upisani na listu Svjetske baštine UNESCO-a. Dakle Dubrovnik, Split (Dioklecijanova palača), Trogir, Šibenik i Poreč (Eufrazijeva bazilika), kao i Plitvička jezera koja su također na popisu svjetske baštine.

   

 

 

Nacionalni parkovi i parkovi prirode Republike Hrvatske: Hrvatska matica iseljenika priredit će (na tržišnoj osnovi) ekskurzije u sklopu kojih će hrvatske iseljenike i njihove prijatelje povesti u dvotjedni obilazak prirodnih ljepota i turistički atraktivnih natjecanja u drevnim sportovima, pod nazivom Nacionalni parkovi i parkovi prirode Republike Hrvatske. Turneja bi obuhvatila nacionalne parkove Brijuni (dva veća i dvanaest manjih otočića na zapadnoj obali Istre), Kornati (140 nenaseljenih otoka, otočića i litica, pravi labirint mora i kamena), Krka (najljepša hrvatska kraška rijeka, proglašena nacionalnim parkom od Knina do Skradina), Mljet (otok sjeverozapadno od Dubrovnika, s dva zaljeva zvana jezerima zbog vrlo uske veze s), Paklenica (na južnoj strani Velebita, našega najvećeg planinskog masiva), Plitvička jezera (najpoznatiji hrvatski nacionalni park, dio Svjetske baštine UNESCO-a), Risnjak (šumovit planinski masiv sjeverno od Rijeke, oko izvora Kupe, koji zbog položaja na prijelazu između Alpa i Dinarida pruža stanište mnogim biljnim i životinjskim vrstama), te Velebit (najveća i najljepša hrvatska planina, proglašena Svjetskim rezervatom biosfere).


Itinerer hrvatskim parkovima prirode obuhvatio bi Biokovo, impozantnu krašku planinu iznad Makarske rivijere; Kopački rit, veliko močvarno područje na ušću Drave u Dunav izvanredno bogato biljnim i životinjskim svijetom; Lonjsko polje, jednu od najvećih močvara Europe, uz rijeku Savu istočno od Siska (hrastove šume, bogata ptičja fauna, osobito rode); Medvednicu, gorski masiv iznad Zagreba; Telašćicu, uski zaljev na Dugom otoku, kod NP Kornati, s malim jezerom Mir i najvećim klifovima u našoj zemlji (do 180 m); Sjeverni Velebit, svjetskim rezervat biosfere; Žumberačko-samoborsko gorje, zapadno od Zagreba; Papuk, najveće gorje u Slavoniji; Učku, planinu na istoku Istre, iznad Kvarnerske rivijere, te Vransko jezero (kraj Zadra), najveće u Hrvatskoj, poznato i po bogatstvu riba i ptica.
 
Hrvatska svetišta i lokaliteti sakralne umjetnosti: Hrvatska matica iseljenika priređivat će i dvotjedne obilaske znamenitih svetišta i lokaliteta poznatih po djelima sakralne umjetnosti, kao što su Beram (crkva sv. Marije na Škrilinama s freskama Vincenta iz Kastva), Vodnjan (crkva sv. Blaža sa svjetski rijetkom zbirkom relikvija i pet mumificiranih svetačkih tijela) i Poreč (Eufrazijeva bazilika iz 3-6 st.), zatim Rijeka (svetište Majke Božje Trsatske), Nin (crkvica sv. Križa iz 9. st. – najmanja katedrala na svijetu), Zadar (sv. Donat i katedrala sv. Stošije), Sinj (svetište čudotvorne Gospe Sinjske), Šibenik (katedrala sv. Jakova), Solin (svetište Gospe od Otoka), Karlovac (nacionalno svetište Sv. Josipa na Dubovcu) i Krašić (rodno mjesto kardinala Stepinca i kuća u kojoj je proveo posljednje dane života), Marija Bistrica (najveće hrvatsko marijansko svetište), te Ludbreg (svetište Predragocjene krvi Kristove) i Zagreb (katedrala sv. Stjepana i grob kardinala Stepinca, crkva sv. Marka, crkva sv. Katarine...).
 
Zimovanja i toplički turizam za treću dob: Za iseljenike i njihove prijatelje «treće dobi» Hrvatska matica iseljenika priredit će aranžmane za zimovanje na jadranskoj obali i boravak u hrvatskim lječilištima i toplicama, od Bizovačkih i Daruvarskih u Slavoniji, do Istarskih, onih u Topuskom i u Ivanić-gradu, kao i liječenje, odnosno rekreaciju, u Velom Lošinju, poznatom po blagotvornom djelovanju tamošnje klime, te u glasovitom lječilištu Thalassotherapia u Crikvenici.

U svim tim mjestima gosti će biti smještenu u udobnim hotelima, te moći uživati u šetnjama, bavljenju sportom (tenisom, jahanjem, jedrenjem…), specijalitetima regionalne kuhinje i izvrsnim vinima, kao i sudjelovati u sezonskim folklornim, vjerskim i drugim svečanostima i obredima.
 
Za sve obavijesti i podrobnije informacije, molimo da se javite na:

E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
">Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
tel: (+385 1) 61 15 116
fax: (+385 1) 45 50 700

HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
CROATIAN HERITAGE FOUNDATION
Trg Stjepana Radića 3
10 000 ZAGREB
HRVATSKA / CROATIA

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.