Podučavanje sviranja tamburice u gradišćanskim školama

U sjevernom Gradišću u projektu sudjeluju osnovne škole Vulkaprodrštof, Trajštof, Cindrof, Uzlop i Rasporak. U srednjem Gradišću su to osnovna škola i Nova srednja škola Veliki Borištof

Četrdesetak gradišćanskih učitelja su 20. studenoga iz rukučelnika Gradišća Hansa Niessladobili službene ugovore za podučavanje sviranja tamburice. Međunjima je i diplomirani tamburaš Ante Pletikosić iz Vulkaprodrštofa.

On će od 1. prosinca u izbornom predmetu podučava sviranje tambureu osnovnim školama i u Dvojezičnoj novoj srednjoj školi Veliki Borištof. Ante Pletikosić lani je završio studij tambure s titulom bachelor umjetnosti na konzervatoriju Franca Schuberta u Beču.

Nadzornica za manjinsko školstvo Karin Vukman-Artner je kazala kako ta ideja, da se uvede podučavanje sviranja tamburice u škole, postoji već dugo. U Gradišću postoji ta mogućnost, a sada su se sastali direktori svih zainteresiranih škola.

Program je zamišljen za djecu starosti od šest do deset godina, a za podučavanje je potrebno najmanje petoro djece u jednoj grupi.

U sjevernom Gradišću u projektu sudjeluju osnovne škole Vulkaprodrštof, Trajštof, Cindrof, Uzlop i Rasporak. U srednjem Gradišću su to osnovna škola i Nova srednja škola Veliki Borištof.

Utim školama postoji kontakt sa seoskim Hrvatskim kulturnim društvom, a za pilot-projekt se prijavilo oko stotinu djece, rekla je nadzornica za manjinsko školstvo u Gradišću.
(Hrvatska redakcija ORF-a)

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.