Pjesničkom riječju protiv nasilja nad ženama

U prepunoj dvorani Doma kulture „Kočo Racin“ programu je nazočila hrvatska veleposlanica Danijela Barišić, Zvijezdana Borovac iz Konzulata RH, predsjednica Organizacije žena grada Skopja Tomka Dilevska i skopski župnik don Davor Topić

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se 21. studenog, a u Skopju - po prvi put - programom naslovljenim Pjesničkom riječju „Stop nasilju nad ženаma“. Program se toga dana održao u mnogim gradovima Hrvatske, Crne Gore, BiH, Srbije, Austrije, Bugarske i Slovenije.
U prepunoj dvorani Doma kulture „Kočo Racin“ programu je nazočila hrvatska veleposlanica Danijela Barišić, Zvijezdana Borovac iz Konzulata RH, predsjednica Organizacije žena grada Skopja Tomka Dilevska i skopski župnik don Davor Topić. Program je vodila pjesnikinja Ljerka Toth Naumova, a sudionici programa bili su članovi Zajednice Hrvata u RM.
Program pod nazivom Pjesničkom riječju „Stop nasilju nad ženama“ započeo je 2012.godine u Zagrebu na inicijativu pjesnikinje Lidije Puđak.
Zajednici Hrvata u RM predloženo je da se pridruži programu. Članovi Zajednice su mu se u suradnji s Organizacijom žena Grada Skopja, Katoličkom Crkvom i Domom kulture „Kočo Racin“ u Skopju ove godine i pridružili.

Program je nakon govora nastavljen čitanjem pjesama objavljenih na blogu. U programu su sudjelovale članice Zajednice Hrvata u RM Sonja Čerslovnik i Jadranka Čadinovska, a uključile su se i učenici HN pod vodstvom profesora Josipa Vujinovića. Treba naglasiti da u Makedoniji 70 učenika pohađa nastavu hrvatskoga jezika (Skopje, Tetovo, Kumanovo i Bitola). Među učenicima iz Skopja pjesme su čitali Ekatarina Sekovanić, Anja Jovevska i Matej Ivanković.
Voditeljica programa Ljerka TothNaumova na kraju je pročitala pjesmu akademika Blaže Koneskog naslovljenu „Ubavite ženi“/lijepe žene.

Tekst: Ljerka Toth Naumova; Fotografije: Vlaho Brangjolica


Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.