Hrvatski se premijer sastao s predstavnicima Hrvata u Mađarskoj

Sastanku s premijerom nazočio je glasnogovornik hrvatske manjine u Mađarskom parlamentu Mišo Hepp, predsjednikm Hrvatske državne samouprave Ivan Gugan, predsjednik Saveza Hrvata u Mađarskoj Joso Ostrogonac, hrvatski veleposlanik u Budimpešti Mladen Andrlić i gk RH u Pečuhu Vesna Haluga

U sklopu svoga dvodnevnoga boravka u Budimpešti, 27. i 28. studenoga, na 6. sastanku šefova vlada zemalja središnje i istočne Europe i Kine, takozvanom Summitu 16+1, hrvatski premijer Andrej Plenković 27. studenoga sastao se s predstavnicima Hrvata u Mađarskoj: glasnogovornikom hrvatske manjine u Mađarskom parlamentu Mišom Heppom, predsjednikom Hrvatske državne samouprave Ivanom Guganom i predsjednikom Saveza Hrvata u Mađarskoj Josom Ostrogoncem. Na susretu su također bili i veleposlanik Republike Hrvatske u Budimpešti Mladen Andrlić i gk Republike Hrvatske u Pečuhu Vesna Haluga. Na sastanku su predstavnici Hrvata u Mađarskoj informirali hrvatskoga premijera Plenkovića o ostvarenim projektima, a jednako tako i o ulaganjima.

„Kao i kod svakog međunarodnoga posjeta, uvijek koristimo mogućnosti da izravno kontaktiramo sa predstavnicima hrvatske manjine, dijaspore ili konstitutivnog naroda, ovdje su to naši Hrvati kojih ima oko 50 tisuća” – rekao je na početku za Medijski centar Croatica hrvatski premijer Andrej Plenković. Dodao je kako je, slušajući visoke dužnosnike Hrvata u Mađarskoj, zaključio kako je povoljan status hrvatske manjine u Mađarskoj, te se političke institucije mađarske države prema njima favorabilno odnose i u smislu sredstava i u smislu zaštite njihova kulturnih prava.

(Kristina Goher / Hrvatski glasnik / MCC)

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.