Berlinska izložba Shapes of Space

U Galeriji Gregor Podnar izložba Ivana Kožarića može se pogledati do 14. veljače 2018.

U Galeriji Gregor Podnar u Berlinu 24. studenog je otvorena izložba radova hrvatskog kipara i multimedijalnog umjetnika Ivana Kožarića. Izložba obuhvaća neka od djela iz umjetnikovog velikog stvaralačkog opusa, među kojima su skulpture, instalacije, crteži, slike, tekstualna djela i fotomontaže.
Kuratori izložbe, Danka Šošić i Žarko Vijatović, uspjeli su izborom relativno malog broja eksponata predstaviti publici široki spektar umjetnikovog kreativnog izričaja i približiti njegovu težnju za stalnim umjetničkim propitivanjem.
Ivan Kožarić nesumnjivo je svojim djelima dao veliki doprinos hrvatskoj i svjetskoj umjetnosti 20. stoljeća, između ostalog i zato što je vrlo je rano počeo eksperimentirati u pomicanju i prožimanju granica figurativnog i apstraktnog izričaja, ne prihvaćajući očekivanja publike i tržišta. Idejno je blizak umjetničkoj grupi Gorgona, koja je početkom druge polovice prošlog stoljeća djelovala u Zagrebu, a čiji su umjetnici težili uklanjanju granica umjetničkog stvaralaštva pa i anti-umjetnosti, apsurdnosti, ironiji i meditaciji.
Serija „Shapes of Space”, po kojoj je nazvana ova izložba, rezultat je umjetnikovog pokušaja da skulpturalno prikaže prazninu beskrajnog prostora oko predmeta. Izložba djela Ivana Kožarića može se u Berlinu pogledati do 14. veljače 2018.
(de.mfa.hr)""

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.