Strip-izdanje Novele od Stanca

„Hrvatski Shakespeare“ zaživio je u novom mediju zahvaljujući ilustracijama Dubravka Kastrapelija, koji je tako Stanca učinio pitkijim i prihvatljivijim od uobičajene lektire

Više od pola tisućljeća od nastanka Novela od Stanca Marina Držića dobila je novo ruho: svoje prvo cjelovito strip-izdanje. „Hrvatski Shakespeare“ zaživio je u novom mediju zahvaljujući ilustracijama Dubravka Kastrapelija, koji je tako Stanca učinio pitkijim i prihvatljivijim od uobičajene lektire.
Dvostruko rimovani dvanaesterac u sedam prizora, ukupno 316 stihova - našlo se u stripu. Novela od Stanca u tušu u boji pritom nije skraćena ni mijenjana. Novelu od Stanca smo odabrali za transponiranje u mediji stripa jer - kao što je Frano Čale rekao - radi se o najkraćem i najsavršenijem Držićevom djelu, objašnjava ilustrator Dubravko Kastrapeli i dodaje: Tu nema priliku za izbjegavanje ili preskakanje dijelova, da bi si olakšali ako nešto ne razumijete – tako da je sve trebalo dobro iščitati.
Novela je sa svim svojim replikama bila savršeni odabir za prvo Držićevo djelo u stripu, a Kastrapeli prvi autor koji je to učinio. Držića je jako teško čitati - to mi iz Dubrovnika dobro znamo i svjesni smo toga - zato je na kraju stripa rječnik u kojemu možemo naći sve te arhaične riječi dubrovačke renesanse, kaže autorica predgovora Anita Ruso.
Taj projekt je nastavak suradnje Doma Marina Držića i autora zahvaljujući kojoj je već nastala Novela u obliku bojanke - slikovnice, namijenjene vrtićkoj djeci i osnovnoškolcima. Novela u stripu najprije je predstavljena Dubrovčanima potkraj 2017. To je, naime, godina kada smo obilježavali 450 godina smrti našeg najvećeg komediografa, napominje ravnatelj Doma Marina Držića Nikša Matić te ističe: U budućnosti se nadamo da se suradnja nastavlja s ponovnim strip izdanjem jednog drugog cjelovitog strip izdanja - Dunda Maroja.
O potražnji dovoljno govori to da je nakon prvih 500 primjeraka, tiskano još 2000 - koji će kao hvalevrijedan projekt biti darovani hrvatskim knjižnicama. Prve je primjerke dobila Knjižnica Bogdana Ogrizovića u kojoj je 10. siječnja održano zagrebačko predstavljanje tog izdanja.
(HRT)

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.