Filmovi "Manivald" i "Ježeva kuća" na festivalu u Clermont-Ferrandu

Animirani film "Manivald" Chintis Lundgren uvršten je u natjecateljski program festivala kratkometražnog filma u francuskom gradu Clermont-Ferrandu, koji se održava od 2. do 10. veljače, dok će se još jedna hrvatska koprodukcija, "Ježeva kuća" Eve Cvijanović, prikazati u nenatjecateljskom programu 40. izdanja tog prestižnog festivala

"Manivald", animirana priča o neobičnom ljubavnom trokutu između lisice, lisca i vuka, nastala je u koprodukciji Kanade, Hrvatske i Estonije.

Film je već prikazan i nagrađivan na brojnim filmskim festivalima diljem svijeta, a na prošlogodišnjem Animafestu proglašen je najboljim filmom u Natjecanju hrvatskog filma.

"Ježeva kuća" nastala je u kanadsko-hrvatskoj koprodukciji, a riječ je o adaptaciji slavnog klasika Branka Ćopića, koji je kroz lik tvrdoglavog ježa pokazao kako se snažno može voljeti svoj dom.

Od premijere na prošlogodišnjem Berlinaleu, na kojem je dobio posebno priznanje u kategoriji Generation Kplus, film je osvojio skoro trideset nagrada diljem svijeta, među kojima i one zagrebačkog Animafesta, Annecyja, Kyota, Montreala, tri Oktavijana. Veliki je uspjeh i nominacija za 'Annie' - najznačajniju američku nagradu za postignuća u animaciji.

Festival u Clermont-Ferrandu prati i najveći sajam namijenjen kratkom metru, Marché du film court, koji posjećuju producenti, distributeri, festivalski programeri i kupci zainteresirani za kratkometražni film, koji će se na štandu Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) imati priliku upoznati sa suvremenom hrvatskom kratkometražnom produkcijom.

U sklopu promotivnih aktivnosti Centra izdana je i posebna publikacija New Croatian Features & Shorts namijenjena promociji i plasmanu hrvatskog filma, najavljeno je iz HAVC-a.

Međunarodni festival kratkometražnog filma u Clermont-Ferrandu i ove godine ima tri natjecateljska programa - međunarodni, nacionalni i Lab te bogati popratni program.
(Hina)

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.