Predstavljena knjiga Zbirka Novak - Mappae Croaticae

Monografiju su predstavili recenzenti Miljenko Lapaine i Borna Fuerst-Bjeliš te autorice monografije Dubravka Mlinarić i Mira Miletić Drder.

Knjiga Dubravke Mlinarić i Mire Miletić Drder "Zbirka Novak - Mappae Croaticae u Zbirci zemljovida i atlasa NSK" predstavljena je 28. veljače u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) u Zagrebu.
Monografiju su predstavili recenzenti Miljenko Lapaine i Borna Fuerst-Bjeliš te autorice monografije Dubravka Mlinarić i Mira Miletić Drder.
Lapaine je ocijenio kako je kolekcionar dr. Drago Novak bio zaljubljenik u stare zemljovide na kojima su bile prikazane djelomično ili u cjelini hrvatske zemlje. Želio je da ti zemljovidi, istaknuo je, ugledaju svjetlo dana i da budu dostupni što širem krugu ljudi.
Knjiga je katalog Novakove zbirke zemljovida ali i monografija o kartografiji, ocijenio je Lapaine.
Po riječima recenzentice Fuerst-Bjeliš monografija pruža uvid u istraživačke interese utemeljitelja kartografske Zbirke Novak, dr. Drage Novaka. Istodobno je, smatra, izbor reprezentativnih primjeraka starih karata iz Zbirke koja je posmrtno, sukladno željama utemeljitelja, krajem 2012. godine darovana Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, odnosno Zbirci zemljovida i atlasa.
Knjiga se sastoji, naglasila je Fuerst-Bjeliš, od dva glavna dijela, prvoga o povijesti kartografije Hrvatske te njezinom utjecaju na nastanak Zbirke Novak. Drugi dio knjige je katalog odabranih karata s ilustracijama i opisima te popis cjelokupne kartografske građe Zbirke Novak u NSK.
Zbirka Novak – Mappae Croaticae bez sumnje jedna je od malobrojnih, najvažnijih i najbogatijih hrvatskih kartografskih zbirki, rekla je Dubravka Mlinarić dodavši kako je Drago Novak predanim višegodišnjim radom i marljivošću prikupio kartografsku zbirku od 570 listova zemljopisnih karata, 63 sveska atlasa s pripadajućim ekslibrisima Novak te 99 svezaka knjiga, također s pripadajućim ekslibrisima.
Po riječima Mire Miletić Drder, Drago Novak bio je istaknuti liječnik i znanstvenik, svjetski putnik i građanin svijeta, srdačan domaćin i rado viđeni gost.
Osobito je, istaknula je, bio poznat kao kolekcionar i zaljubljenik u stare karte Hrvatske te njihov vrsni poznavatelj.
Knjigu "Zbirka Novak - Mappae Croaticae u Zbirci zemljovida i atlasa NSK" (319 str.) objavila je NSK. (Hina)

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.