Potpisani Ugovori o dodjeli stipendija za učenje hrvatskoga jezika u RH

Ugovore o dodjeli stipendija za učenje hrvatskog jezika u Republici Hrvatskoj potpisali su potomci hrvatskih iseljenika iz Čilea, Argentine, Urugvaja, Brazila, Paragvaja, Bolivije, Perua, Venezuele, Mađarske, Austrije i Australije

U Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske 28. veljače održana je svečanost potpisivanja Ugovora o dodjeli naknade/stipendije za učenje hrvatskoga jezika u Republici Hrvatskoj za polaznike Tečaja hrvatskoga jezika na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.
Ugovore o dodjeli stipendija za učenje hrvatskog jezika u Republici Hrvatskoj potpisali su potomci hrvatskih iseljenika iz Čilea, Argentine, Urugvaja, Brazila, Paragvaja, Bolivije, Perua, Venezuele, Mađarske, Austrije i Australije.
Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske izrazio je zadovoljstvo njihovim dolaskom u Republiku Hrvatsku kako bi učili hrvatski jezik i upoznali domovinu svojih predaka. U ime svih polaznika tečaja hrvatskog jezika na dodijeljenim stipendijama zahvalila se stipendistica Ana Katarina Kinda iz Austrije. Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske je za akademsku 2017./18. godinu odobrio ukupno 232 naknade/stipendije (88 zimskih i 134 ljetnih) za 170 polaznika, koji će tečaj hrvatskog jezika pohađati na Filozofskim fakultetima u Zagrebu (99 polaznika), Splitu (56 polaznika) i Rijeci (7 polaznika). Od ukupnog broja odobrenih naknada/stipendija u 2017./18. godini, 10 naknada/stipendija odobreno je za internetsko učenje hrvatskoga jezika (5 zimskih i 5 ljetnih). To je dosad uvjerljivo najveći broj odobrenih naknada/stipendija za jednu akademsku godinu.
Programom učenja hrvatskoga jezika na Filozofskim fakultetima u Zagrebu, Splitu i Rijeci, omogućuje se pripadnicima hrvatskog naroda iz cijeloga svijeta učenje i upoznavanje hrvatskog jezika, pisma i njegovanje hrvatske kulture nacionalnog identiteta, kao i promicanje suradnje i povezanosti između Republike Hrvatske sa iseljenim Hrvatima i njihovim potomcima. Istodobno se potiče povratak hrvatskih iseljenika i njihovih potomaka u Republiku Hrvatsku, a onima koji su se već vratili u domovinu pomaže se u daljnjoj integraciji u gospodarski i društveni život u Republici Hrvatskoj.
(www.hrvatiizvanrh.hr)

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.