Izumitelj hrvatskih korijena s Aljaske

John A. Miscovich je već kao dijete radio je u rudnicima zlata i po deset sati dnevno držao ogromno vodeno crijevo kojim se ispirala prašina i ostaci rudarenja. Ovaj teški posao inspirirao ga je da izumi vodeni top

John A. Miscovich rođen je 7. ožujka 1918. u Flatu na Aljasci. Već kao dijete radio je u rudnicima zlata i po deset sati dnevno držao ogromno vodeno crijevo kojim se ispirala prašina i ostaci rudarenja. Ovaj teški posao inspirirao ga je da izumi vodeni top.

John je bio sin Petera (Pere) i Stane Miscovich. Otac mu je rođen u selu Imotica u Hrvatskoj, odakle je 1903. otišao u SAD. Stana je bila sestra očeva prijatelja Johna Bagoya i živjela je u Ćilipima do 1912., kada je došla na Aljasku i udala se za Peru.

Nakon Drugog svjetskog rata Miscovich je izradio prototip svog izuma iz lijevanog željeza. Siguran u njegovu industrijsku vrijednost, unovčio je svoje osiguranje kako bi uložio u prodaju topa kojeg je nazvao Intelligiant. Brzo je uspio, Međunarodna mineralna korporacija Chicaga otkupila je dizajn. Još veći uspjeh doživio je u Kaliforniji, gdje ga zaposlila John Stang Manufacturing Company. Ondje je skrbio za dizajn i razvoj za oko 150 različitih primjena Intelligianta. Njegov vodeni top korišten je u vojne svrhe, u naftnom i plinskom sektoru, čak i u NASA-inom svemirskom programu.

Miscovich je svojim izumom pokrenuo novu eru vatrogasne opreme. Preminuo je 22. kolovoza 2014. a njegovo naslijeđe živi i danas diljem svijeta.
(www.croexpress.eu)

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.