Predstavljanje monografije o Ivanu Generaliću

Hrvatski muzej naivne umjetnosti poziva na predstavljanje četvrte knjige iz biblioteke 'Klasici naive', monografije 'Ivan Generalić' autora Vladimira Crnkovića. Osim autora knjige, na promociji će govoriti recenzenti Tonko Maroević i Marijan Špoljar te ravnateljica HMNU-a Mira Francetić Malčić

Hrvatski muzej naivne umjetnosti poziva na predstavljanje četvrte knjige iz biblioteke 'Klasici naive', monografije 'Ivan Generalić' autora Vladimira Crnkovića, u četvrtak, 19. travnja 2018. u 13.00 sati. Osim autora knjige, na promociji će govoriti recenzenti Tonko Maroević i Marijan Špoljar te ravnateljica HMNU-a Mira Francetić Malčić.
Male monografije iz biblioteke "Klasici naive" posvećene Feješu, Rabuzinu, Skurjeniju i, sada, Ivanu Generaliću, imaju funkciju osnovnoga informatora i vodiča, ali i skrupuloznog i pouzdanog tumača; iznose temeljne podatke i bitne vrijednosti, ali i važu učinke i kvantificiraju umjetničke doprinose; bilježe središnje točke, ali i mjere širok doseg njihovih ostvarenja; pobrojavaju činjenice, prošle rezultate i njihove odjeke, ali reflektiraju i prema novoj, završnoj ocjeni autorskih opusa.
Monografija o Generaliću na sintezni način sažima to opsežno djelo, dijakronijski niže poznate ili manje poznate podatke, ulančava njegov rad u kontekst hrvatske i svjetske naive i donosi reprezentativni izbor radova. Neveliki, ali iznimno koncentrirani i funkcionalni, dvojezični, englesko-hrvatski tekst Vladimira Crnkovića namijenjen je podjednako širokoj publici i stručnjacima: prvi će u njemu naći osnovni pregled djelovanja i pregnantno objašnjenje karakteristika i vrijednosti rada, dok će drugi u autorovu sinteznom postupku vidjeti istinsko umijeće da se prepoznaju specifičnosti i da se argumentirano obrazlože teze koje imaju svojstva zaključaka.
Crnković je već u više navrata pisao o Generalićevom opusu i o pojedinim dionicama njegova djela, kao i o kronologiji njegova životnog i umjetničkog puta, tako da su njegovi pogledi na to slikarstvo bili za znalce poznati. Malo što je od tih stavova u ovoj publikaciji izmijenjeno, ali je izneseno u gotovo zaključnoj formi, kao jedna vrsta kompendija koji služi za nauk i poznavateljima materije i svima koji se s njome rijetko ili prvi put susreću.
(Culturenet.hr)

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.