Jubilarni košarkaški turnir HBZ-a

Na 75. košarkaškom prvenstvu Hrvatske bratske zajednice u Americi sudjelovalo je 30 košarkaških timova s nešto više od 220 košarkaša

Na 75. košarkaškom prvenstvu Hrvatske bratske zajednice u Americi, održanom od 13. do 15. travnja, sudjelovalo je 30 košarkaških timova s nešto više od 220 košarkaša. Veliki je to ponos Hrvata u Americi, da košarka i dalje okuplja na stotine košarkaša i plijeni interes golemog broja gledatelja.
Zajednica je vrlo rano uvela u svoje programe mnoge sportske i kulturne priredbe za podmladak i odrasle. Tako je 1940. godine organiziran prvi Nacionalni košarkaški turnir u Garyju, u američkoj državi Indijani. Međutim, zbog izbijanja Drugog svjetskog rata natjecanje je obustavljeno od 1943. do 1946. Nastavak je uslijedio 1947. pod pokroviteljstvom odsjeka 170 “Croatian Sons” - danas sa sjedištem u Merrillvilleu, IN. Dugovječnom i popularnom natjecanju u košarci mnogo su pridonijeli sportski direktori HBZ-a, počevši od Franka Braidića, Rudyja Prpicha, Walta Roncevica, Mikea Krizmanich i današnjeg upravitelja fraternalističkih programa Dereka Luketich-Hohna.
Interesantno je da su prvi pobjednici turnira bili natjecatelji iz grada Farrell u Pensilvanniji - odsjek 126 “Slavno ime Isusovo”, koji su ovaj laskavi naslov osvojili i ove godine, prigodom 75. jubileja. U ovogodišnjoj završnici turnira pobijedili su košarkaši Duquesne – odsjeka 320 “Holy Cross”, također iz Pensilvannije.
Natjecatelji turnira svrstani su u timove po spolu i životnoj dobi, a svi su članovi Hrvatske bratske zajednice u Americi i zastupaju svoje odsjeke, gnijezda ili predstavljaju svoje sportske i društvene klubove pod okriljem Zajednice.
Domaćin ovogodišnjeg natjecanja i prvenstva bio je odsjek 248 “St. George” HBZ-a iz Clairtona u Pensilvanniji. Odsječni predsjednik, ujedno glavni predsjednik HBZ-a, je Edward W. Pazo. Zabavna večer održana je u subotu u Hrvatskom narodnom domu u Duquesneu. Momčadi koje su se okitile pobjedničkim naslovom ovogodišnjeg turnira: djevojke 10-12 Farrell; dečki 10-12 Steelton; djevojke 13-15 Duquesne B; dečki 13-15 Steelton; dečki 16-18 Duquesne A; žene open Clairton i muškarci open Farrell.

Tekst: Franjo Bertović

     
   

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.