Predstavljanje Napretkove monografije

O knjizi te o djelovanju društva govorit će: Marija Rubić, prof., akademik Mislav Ježić, književnik Miljenko Jergović, prof. dr. Franjo Topić, i dr. sc. Hrvoje Šapina, gl. urednik. Moderator je prof. dr. Dražen Vikić – Topić.

Za četvrtak, 26. travnja, najavljena je zagrebačka promocija monografije “Hrvatsko kulturno društvo Napredak 1990. – 2015.”, tiskane je u povodu 25. obljetnice obnove Napretka.
Riječ je o povelikoj knjizi, 14 poglavlja sa čak 564 stranica velikog formata, što je i razumljivo kad se zna koliku količinu materijala je u nju trebalo “ugurati”. Knjiga je, naime, nastala na osnovu podataka iz Napretkovih evidencija, Napretkovih godišnjaka i drugih Napretkovih izdanja o zaista bogatoj aktivnosti društva tijekom 25 godina, i to na mnogim poljima – od izdavaštva i medijskih projekata, preko izložbi i tribina, pa do stipendiranja učenika i studenata te humanitarnog rada, osobito u vrijeme rata.
Na osnovu ovih podataka formirana je baza podataka koja sadrži sve relevantne informacije o 7482 kulturna događaja koje je organizirao Napredak – 942 manifestacije u Sarajevu i 6540 manifestacija u podružnicama koje djeluju širim BiH te u Hrvatskoj i nizu europskih zemalja. Gotovo sva poglavlja u knjizi imaju oslonac u ovoj bazi podataka, a sama baza je dostupna na posebnom CD-u i na Napretkovoj web stranici.
U knjizi je objavljena i sažeta, ali vrlo vrijedna i precizna povijest društva od osnutka daleke 1902. godine pa do nasilne obustave njegova djelovanja i ukidanja 1949., kao i pregled aktivnosti na obnovi društva nakon propasti jednostranačkog političkog sustava.
Posebnu pažnju zaslužuje oni dijelovi monografije u kojima se obrađuje djelovanja HKD Napredak u prvim godinama nakon obnove, budući da se ono odvijalo najprije u turbulentnom političkom okruženju, a onda u teškim ratnim okolnostima.
Rat je donio glad i neimaštinu, mnoge ljude učinio beskućnicima i prognanicima, pa se Napredak uključio u prikupljanje, dopremu i raspodjelu humanitarne pomoći, o čemu u monografiji postoje vrlo precizni brojčani pokazatelji.
Predgovor za knjigu napisao je kardinal Vinko Puljić. Recenzenti knjige su prof. dr. Savo Stupar i dr sc. Marijo Pejić. Za dizajn knjige zaslužan je Zoran Buletić, a tehnički urednik bio je Ljubo Pilja.
Monografiju su priredili dr. sc. Hrvoje Šapina i prof. dr. Franjo Topić, a tiskana je u nakladi HKD Napredak, Sarajevo i “Napredak Futura d.o.o.”, Zagreb.
Na zagrebačkoj promociji, u Napretkovom kulturnom centru u Zagrebu, Bogovićeva 1 (1.kat), u četvrtak 26. travnja 2018. godine u 13,00 sati, o knjizi te o djelovanju ovog velikog kulturnog društva govorit će: Marija Rubić, prof., viša stručna savjetnica u službi za knjigu i nakladništvo Ministarstva kulture RH, akademik Mislav Ježić, predsjednik Paneuropske unije RH, književnik Miljenko Jergović, prof. dr. Franjo Topić, predsjednik HKD Napredak i dr. sc. Hrvoje Šapina, gl. urednik. Moderator je prof. dr. Dražen Vikić – Topić, dopredsjednik Napretkovog kulturnog centra u Zagrebu. (HKD Napredak)

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.