Izložba u Matici

HMI, 7. lipnja

Izložba ima dva cilja: predstaviti program Revije tradicijske odjeće i Izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan RH i s druge strane pridonijeti osvješćivanju javnosti o značaju hrvatske folklorne baštine u očuvanju hrvatskog identiteta u hrvatskim iseljeničkim i manjinskim zajednicama te kod Hrvata u BiH

Izložba „Ponosno hrvatsku nošnju nosim“ u organizaciji Hrvatske matice iseljenika i Udruge za očuvanje i promicanje hrvatske tradicijske kulture u BiH Stećak ima dva cilja: predstaviti program Revije tradicijske odjeće i Izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan RH koja se ove godine od 2. do 7. srpnja održava u Tomislavgradu 5. jubilarni put i s druge strane pridonijeti osvješćivanju javnosti o značaju hrvatske folklorne baštine u očuvanju hrvatskog identiteta u hrvatskim iseljeničkim i manjinskim zajednicama te kod Hrvata u BiH.
Predstavljanjem Hrvatica iz cijeloga svijeta koje ponosno dijele bogatstvo zajedničkog kulturnog identiteta, Matica radi na poticanju povezivanja i jačanja odnosa nedjeljivog hrvatskog naroda. Izložba je modularnog tipa te će svojim dodatnim sadržajima pratiti par velikih događaja za Maticu u lipnju i srpnju: riječ je o 52. Omladinskom tamburaškom festivalu Hrvatske bratske zajednice, gdje pripremamo radionicu izrade dijelova tradicijskog ruha (29. lipnja), te 52. Međunarodnoj smotri folklora, gdje ćemo imati okrugli stol o baštini i migracijama i prikaz uporabe narodnih nošnji u hrvatskim manjinskim zajednicama danas - s naglaskom na rekonstrukcije ruha, predstavljanjem tradicijskog rukotvorstva u današnje doba.
Svečano otvaranje izložbe održat će se u četvrtak, 7. lipnja u 14.00 sati u Hrvatskoj matici iseljenika u Zagrebu.
(Snježana Jurišić)

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.