Izložba Doživjeti Zagreb 1930-ih u Bratislavi

Izložba Doživjeti Zagreb 1930-ih u BratislaviPovodom obilježavanja ovogodišnjeg Dana državnosti RH, 25. lipnja u jednom od najljepših galerijskih prostora u Bratislavi, u povijesnom zdanju Starog grada otvorena je izložba fotografija Đuro Janeković : Doživjeti Zagreb 1930-ih. 
Gostovanje izložbe iz fundusa Muzeja za umjetnost i obrt u Bratislavi realizirano je u suradnji s Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Slovačkoj Republici te Nacionalnim vijećem Slovačke Republike (Národna rada Slovenskej Republiky).

Izložba obuhvaća vrlo sažeti izbor od stotinjak fotografija iz kratkog Janekovićevog javnog fotografskog djelovanja u časopisu Kulisa, gdje je kao amater 1932. u rubrici Fotokritika objavio prve radove popraćene komentarom Franje Mosingera. Kao bliski suradnik poznatog fotografa Toše Dapca u razdoblju ranih 30-ih godina 20. stoljeća bio je jedan od prvih članova obnovljenog zagrebačkog Fotokluba. 
Autorica izložbe Marija Tonković, voditeljica Zbirke starije fotografije naglašava da uvid u Janekovićeve radove otkriva kako je riječ o jednom od rodonačelnika angažirane socijalne umjetnosti, pionira fotoreportaže i foto - reklame u Hrvatskoj. Paralelno s primijenjenom novinskom i reklamnom fotografijom, prepoznatljivog osobnog rukopisa Janekovića je fotografija zaokupljala kao medij izražavanja te je bio upoznat sa suvremenim inozemnim stilskim tokovima. U njegovu opusu istaknuto mjesto zauzimaju radovi nastali u ozračju Nove objektivnosti (Neue Sachlikeit) što je rijedak slučaj u hrvatskoj fotografiji. 
Cjelokupna Jankeovićeva fotografska ostavština sastoji se od preko 1600 negativa i manjeg broja pozitiva, a u Muzej za umjetnost i obrt pristigla je donacijom obitelji Janeković 2003. godine.
Izložba fotografija Đure Đuke Janekovića, koja je uključivala digitalnu prezentaciju donacije u cjelini, predstavljena je u Muzeju za umjetnost i obrt 2008. godine, a 2009. izložba je gostovala u Galeriji likovnih umjetnosti u Osijeku, gdje je Đuro Đuka Janeković poznat kao osnivač Poljoprivrednog fakulteta.
 
Izložba u Bratislavi može se razgledati od 25. 6. do 31. 7. 2012. u galeriji Zapadna terasa u Starom gradu.
(http://www.muo.hr/hr)

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.