Ljepote hrvatskih obala u Matici

Okupljenima se u ime domaćina obratila rukovoditeljica Odjela za kulturu Snježana Jurišić, a govornike i autora predstavila rukovoditeljica Odsjeka iseljeničke baštine i autorica pratećega kataloga izložbe Ljerka Galic

U petak, 20. travnja u prostoru Hrvatske matice iseljenika otvorena je izložba slika posavskog Hrvata Vlade Perkovića (1952). Ekonomske nauke je magistrirao u Beču 1983., a od 2000. do 2004. je bio predsjednik Hrvatskog svjetskog kongresa za Austriju. Aktivan je u Ogranku MH u Beču, gdje živi i radi.
Uvodnim riječima skup je pozdravila Ljerka Galic, rukovoditeljica Odsjeka iseljeničke baštine i autorica pratećega kataloga izložbe predstavljajući govornike i autora. U ime domaćina prisutnima se obratila Snježana Jurišić, rukovoditeljica Odjela za kulturu.
Želim vam dobrodošlicu u našu ustanovu koja ima najdužu tradiciju u odnosima s hrvatskim iseljeništvom, hrvatskim manjinskim zajednicama u europskim zemljama te s hrvatskim narodom u BiH. Već 67 godina mi s puno ljubavi ispunjavamo misiju povezivanja i suradnje s iseljenim Hrvatima i njihovim potomcima, s hrvatskim zajednicama i udrugama diljem svijeta s ciljem očuvanja i jačanja hrvatskog jezika i kulture. Ovaj kulturni događaj više je od same izložbe, on je prigoda za jačanje kulturnih, umjetničkih i društvenih veza u našim krugovima te za razmjenu iskustava i dogovora za buduću suradnju na raznim poljima, kazala je Jurišić. Dodala je da nam je posebno drago što smo mogli ugostiti Vladu Perkovića, umjetnika iz Austrije koji predstavlja svoje slike i stvaralaštvo, ali i svoju ljubav i povezanost s domovinom. O autoru je na osebujni način govorio i jezikoslovac i njegov prijatelj Jeff Crowder, Amerikanac s bečkom adresom.
Izložba Ljepote hrvatskih obala prvi put je postavljena u Hrvatskoj matici iseljenika i bit će otvorena za posjetitelje iduća dva tjedna.

Tekst i fotografije: Naida Šehović

   
 

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.