46. tamburaški festival Kulturne federacije HBZ-a

Glavni predsjednik Hrvatske bratske zajednice Bernard M. Luketich i glavni tajnik/blagajnik Zajednice Edward W. PazoDomaćin festivala u saveznoj državi Michigan je detroitska hrvatska zajednica u koju su uključene brojne obitelji naših korijena. Sudjeluje 17 folklornih i tamburaških ansambala mladih američkih i kanadskih Hrvata. Gostujući dirigent je ekonomist i glazbenik Michael Sandelich iz Detroita, a program će oba dana voditi glavni tajnik/blagajnik Zajednice Edward W. Pazo

 

 

U Detroitu danas počinje 46. tamburaški festival Kulturne federacije Hrvatske bratske zajednice Amerike u kojem sudjeluje sedamnaest folklornih i tamburaških ansambala mladih američkih i kanadskih Hrvata.

- Većina grupa je već jutros unijela veliku živost u predivne dvorane hotela Detroit Marriott Renaissance, kako bi se pripremili za uzbudljivo i radosno slavlje naše prekrasne hrvatske kulturne baštine, kazao nam je glavni predsjednik Hrvatske bratske zajednice Bernard M. Luketich. Od kada je pokrenut naš godišnji festival mladih, dodao je Luketich, treći se put održava u ovom predivnom gradu Detroitu, za koji nas vežu predivne uspomene iz 1972. i 1999. kada smo ovdje imali reviju naših tamburaških ansambala. Domaćin 46. festivala u saveznoj državi Michigan je detroitska hrvatska zajednica u koju su uključene brojne obitelji naših korijena.
  
Na ovogodišnjem festivalu gostujući dirigent je ekonomist i glazbenik Michael Sandelich iz Detroita, čiji se dirigiranje posebno očekuje na zajedničkom koncertu u nedjelju, 8. srpnja popodnevnim satima. Na 46. festivalu sudjeluju slijedeći ansambli: 1. Veselo Srce Junior Tamburica iz Youngstowna, Ohio; 2. Junior Tamburica iz Duquesne, PA; 3. Ambridge Junior Tamburica iz Ambridge, PA; 4. Detroit Star Junior Tamburica iz Detroita, MI; 5. Sv. Juraj Junior Tamburica iz Cokeburga, PA; 6. Golden Triangle Junior Tamburica iz Pittsburgha, PA; 7. Cleveland Junior Tamburica iz Clevelanda, OH. 8. Presveto Srce Junior Tamburica iz McKeesporta, PA; 9. Američko Hrvatska Junior Tamburica iz Waukegan, IL; 10. Rankin Junior Tamburica iz Rankina, PA; 11.American Zagreb Junior Tamburica iz Clevelanda, OH; 12. Milwaukee Croatian Junior Tamburica iz Milwaukee, WI; 13. Hoosier Strings Junior Tamburica iz Merrillville, IN; 14. Folklorni ansambl Hrvatski Tanac iz Pittsburgha, PA; 15. Jadran Junior Tamburica iz Aliquippa, PA; 16. Trafford Junior Tamburica iz Trafforda, PA; 17. Tamburica Hrvatskog Narodnog Doma iz Hamiltona, Ontario. Svaki ansambl će izvesti 12-minutni program iz riznice hrvatske tradicijske kulture.
 
Uz predsjednika Kulturne federacije mladih Donalda Weakleyja, pozdravni govor se očekuje od glavnog predsjednika HBZ-a Bernarda M. Luketicha. Blagoslov sudionika i njihovih roditelja te ostalih nazočnih Zajedničara će izreći velečasni Ljubo Lebo, župnik hrvatske crkve Sv. Franje Asiškog iz Windsora, Ontario, Kanada. Program će obadva dana voditi glavni tajnik/blagajnik Zajednice Edward W. Pazo.

Iduće godine mladi američki i kanadski Hrvati okupljeni u Kulturnoj federaciji HBZ-a stižu u Zagreb. Festival će organizirati Hrvatska matica iseljenika koja je domaćin mladim Zajedničarima bila i godine 1981., 1986., 1997. te 2004.
 
- Trenutno je u planu da se festival 2013. održi u Zagrebu a za očekivati je da će to zaista biti jedna velika spektakularna priredba naših mladih tamburaša u domovini Hrvatskoj, poručio je glavni predsjednik HBZ-a Bernard M. Luketich uoči večerašnjeg prvog koncerta 46. festivala.

Tekst: Vesna Kukavica

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.