Uspješno završen detroitski festival mladih HBZ-a

U Detroitu je uspješno završen 46. omladinski tamburaški festival HBZ Amerike / 46th Annual Croatian Fraternal Union Junior Tamburitza Festival, koji se pred brojnom publikom odvijao od 6. do 8. srpnja 2012.

 

U organizaciji Omladinske kulturne federacije Hrvatske bratske zajednice SAD-a i Kanade na 46. festivalu je nastupilo 17 ansambla s više od 600 izvođača. Festival je održan u najvećem gradu savezne države Michigan - Detroitu. Taj grad je posebno zanimljiv djeci i mladima, budući , kao središte okruga Wayne, slovi kao svjetski centar automobilizma. Uz odlične festivalske priredbe,  mladi i njihovi roditelji uživali su i u razgledanju znamenitih muzeja poput Detroitskog povijesnog muzeje te Muzeja Charlesa H. Wrighta.

Ovo je treći put da se Festival mladih HBZ-a održao u Detroitu. Među visokim uzvanicima bili su diplomatski predstavnici iz RH. Festival je održan u 118. godini uspješnog djelovanja HBZ -a, koja u okviru svoje Omladinske kulturne federacije okuplja na stotine tisuća mladih hrvatskog podrijetla, koji djeluju u četrdesetak tamburaških zborova diljem SAD-a i Kanade.
Na 46. tamburaškom festivalu mladih, u dvodnevnom koncertnom programu, uspješno su sudjelovali: Veselo srce Junior Tamburica iz Youngstowna, Junior Tamburica iz Duquesne, Ambridge Junior Tamburica iz Ambridgea,  Detroit Star Junior Tamburica iz Detroita, Sv. Juraj Junior Tamburica iz Cokeburga, Golden Triangle Junior Tamburica iz Pittsburgha, Cleveland Junior Tamburica iz Clevelanda, Presveto Srce Junior Tamburica iz McKeesporta, Američko hrvatska Junior Tamburica iz Waukegana, Rankin Junior Tamburica iz Rankina, American Zagreb Junior Tamburica iz Clevelanda,  Milwaukee Croatian Junior Tamburica iz Milwaukee, Hoosier Strings Junior Tamburica iz Merrillvillea,  Folklorni ansambl Hrvatski tanac iz Pittsburghai, Jadran Junior Tamburica iz Aliquippe, Trafford Junior Tamburica iz Trafforda i Tamburica Hrvatskog narodnog doma iz Hamiltona.
 
Uz predsjednika Kulturne federacije mladih Donalda Weakleyja, pozdravni govor je održao glavni predsjednik HBZ-a Bernarda M. Luketicha. Blagoslov sudionika i njihovih roditelja te ostalih nazočnih Zajedničara izrekao je velečasni Ljubo Lebo, župnik hrvatske crkve Sv. Franje Asiškog iz Windsora, Ontario, Kanada. Program je  vodio glavni tajnik/blagajnik Zajednice Edward W. Pazo.
U finalu festivalskoga programa, prema pravilima OKF HBZ-a, nastupili su svi umjetnički ravnatelji, njihovi pomoćnici i koreografi, kojima je dojmljivo ravnao poznati Michael Sandelich iz Detroita. Glavni dirigent 46. festivala Michael Sandelich izvrstan je poznavatelj hrvatske kulturne baštine za koju se zanima od svoje najranije mladosti, osobito tijekom studija kada se priključio čuvenom tamburaškom sastavu Duquesne University Tamburitzans.
-Budimo složni i radimo u zajedništvu za dobro svih Hrvata iseljene nam domovine Hrvatske. Hvala svima koji su bili na Festivalu, mladima i njihovim roditeljima. Također zahvaljujem odbornicima Omladinske kulturne federacije na njihovom neumornom radu te direktorima, koreografima i njihovim pomoćnicima koji neumorno rade s našom djecom i mladima. Hvala roditeljima i svima ostalima koji podupiru naše kulturne grupe tijekom cijele godine, kazao je glavni predsjednik Hrvatske bratske zajednice Amerike Bernard M. Luketich, istaknuvši – Iduće godine idemo u Hrvatsku, domovinu naših predaka gdje će domaćin 47. festivalu u Zagrebu biti Hrvatska matica iseljenika!
Kako je lijepo bilo u Detroitu doznajte i na http://www.hbz-og.hr

Tekst: Vesna Kukavica

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.