Deseti "Hrvatski dani" u Šopronu

Jubilarni, deseti po redu šopronski hrvatski dani održali su se od 6. do 8. srpnja, u organizaciji šoprosnke Hrvatske samouprave, šopronskog Hrvatskog kulturnog društva, Čakavske katedre Šopron, Matice hrvatske Šopron i Udruge Hrvati.

Programi manifestacije započeo je u petak, u 17 sati s otkrivanjem spomen-ploče i otvorenjem izložbe o kantoru-učitelju Fili Szedenichu, u Osnovnoj školi Prestega, potom se na groblju uz nastup zbora „Starci“ i Koljnofskih tamburaša otkrio spomenik Fili Szedenichu.
 
Sutradan, u koljnofskom Domu kulture priređen je znanstveni skup na temu „Znameniti i zaslužni kantori-školniki gradišćanskih Hrvata s posebnim osvrtom na Filu Szedenicha“, koji se nastavio u Županijskom domu u Šopronu. Dan je zatvorio kulturni program sudjelovanjem KUD-a Sinja i „Lipotice“ iz Koljnofa. U nedjelju se nastavio skup u Županijskom domu u Šopronu, a poslijepodne se u crkvi Sv. Mihovila služila misa na hrvatskom jeziku.Misu je služio vlč Anton Kolić.
Jubilarne Hrvatske dane zatvario je gala program na kojem su nastuili: „Kolo“ iz Koljnofa, „Starci“ iz Šoprona, KUD Sinj iz Hrvatske, Koljnofski tamburaši, učenici Dvojezične osnovne škole „Mihovil Naković“ iz Koljnofa, Međunarodni folklorni ansambl, mališani vrtića „Duga“, „Štrabanci“ i „Lipotice“.
(Radio croatica)

 

 

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.