Američki Hrvati iz Bostona u Dubrovniku

Američki Hrvati iz Bostona, članovi Folklornog ansambla Pajdaši boravili su u Dubrovniku, uživajući u kulturnome turizmu staroga kraja, te u turneji koja je imala vrhunac na netom završenoj 45. Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu.

 

 Folklorni ansambl Pajdaši iz Bostona pripada nizu hrvatskih društava koja diljem SAD-a njeguju tradicijsku kulturu svojih predaka.
U sklopu svog posjeta domovini upoznali su brojne kulturno povijesne znamenitosti Dubrovnika, gdje su održali koncert ispred crkve Sv. Vlaha na Stradunu. Također su svoje koncerte upriličili u Tisnome, Bristu, Opuzenu i Gracu, koje je oduševljeno pratila brojna publika iz tih mjesta te mnoštvo turista koji su se zatekli u tim magičnim primorskim središtima.
Kao što je poznato Folklorna i tamburaška grupa Pajdaši aktivno nastupa još od 2002. godine u Bostonu. Uz tradicijsku kulturu, njeguju i jezik te razvijaju vlastiti umjetnički iskaz u multietničkom mozaiku Sjedinjenih Američkih Država. Orkestar i pjevači broje 22 člana, a vodi ih profesorica Mirena Bagur. Njihovi preci doselili su pretežito iz današnje Neretvansko dubrovačke županije, ali i drugih hrvatskih regija. Boraveći na jugu Lijepe Naše, uz nastupe na prestižnim ljetnim pozornicama, odlazili su i u iseljeničke obitelji bilo da bi posjetili svoje rođake bilo da bi se neposredno upoznali sa stilom života u tzv. hrvatskoj Kaliforniji u dolini Neretve koja obiluje voćnom i vinogradarskom te povrtlarskom proizvodnjom.

Tekst i fotografije: Maja Mozara

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.