Iseljenička mladež uređuje Monkodonju

Od 25. srpnja do 13. kolovoza u Rovinju borave i rade mladi iz iseljeništva i domovine koji su se prijavili na ovogodišnji eko projekt Hrvatske matice iseljenika Task Force 2011.

 

Ova tri tjedna njih četrdesetak uređuje okoliš i pristupne staze do arheoloških nalazišta iz ranobrončanog doba – Monkodonje i Mušega, kao i park Doma za oporavak žrtava mina.
 
U povodu početka ovogodišnjeg «Eco Heritage Task Force-a», čiji domaćin je Grad Rovinj, a suorganizatori Turistička zajednica i Zavičajni muzej, jučer je održana konferencija za novinare na kojoj su sudjelovali voditeljica projekta Nives Antoljak iz Hrvatske matice iseljenika, kustos Zavičajnog muzeja Rovinj Damir Matošević, direktorica Turističke zajednice Odete Sapač, voditelj Dramske radionice Slaven Špišić i članovi Task Force-a koji su došli iz 15 zemalja, među kojima čak iz Kanade, Australije, Argentine i Meksika.
 
Oni su sami platili put od svoje zemlje do Zagreba da bi sudjelovali u rovinjskoj eko akciji i upoznali zemlju svojih predaka. Na ovakvim akcijama u organizaciji Hrvatske matice iseljenika mladi iz dijaspore sudjeluju od 1996. godine i do sada su ostvarili brojne projekte na obnovi i uređenju okoliša od Istre do Dubrovnika. Članovi Task Force-a 2011. kroz naredna tri tjedna radit će od 7,30 do 14 sati, a 11. kolovoza na završnoj svečanosti u MMC-u pokazat će što su uradili. Popodneva će im biti rezervirana za rad u Dramskoj i Internet radionici te za tečaj hrvatskog jezika.
 
Za njih će TZ organizirati razgledanje rovinjskih povijesnih zanimljivosti, izlet brodom i posjet unutrašnjosti Istre. Bit će priređene i dvije izložbe. Jedna u rovinjskom MMC-u, gdje će svoja djela izložiti likovna umjetnica, bivša članica Task Force-a, Kanađanka Karen Oremuš, a druga u Puli, gdje će svoje fotografije Patagonije i portrete hrvatskih iseljenika u Čileu izložiti Jorge Matiacha.

Zadnju noć u Rovinju 12. kolovoza sudionici akcije provesti će na turističkoj manifestaciji «Noć svetog Lovre».
(Glas Istre)

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.