Završila Sveučilišna škola hrvatskoga jezika i kulture

U Zagrebu je u petak 22. srpnja svečanom podjelom diploma završila ovogodišnja četverotjedna Sveučilišna škola hrvatskoga jezika i kulture, u organizaciji Hrvatske matice iseljenika i Sveučilišta u Zagrebu.

 


Škola je namijenjena mladeži hrvatskoga podrijetla i svim drugim studentima koji žele upoznati Hrvatsku, steći ili proširiti svoje znanje o njoj, naučiti ili usavršiti hrvatski jezik.
 
Sveučilišna škola hrvatskoga jezika i kulture ove je godine okupila 31 polaznika iz 12 europskih i prekooceanskih zemalja (Australija, Austrija, Češka, Italija, Japan, Kanada, Nizozemska, Norveška, Njemačka, SAD, Švedska, Švicarska) te je i brojnošću pokazala da je ovaj stručno profilirani program prepoznatljiv u akademskih i drugim krugovima kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu.
 
Akademski je program obuhvaćao 110 školskih sati nastave, 95 sati obavezne nastave i 15 sati dodatne nastave. Jezična se nastava sastojala od odvojenih gramatičkih i lektorskih sati. Polaznici su bili podijeljeni s obzirom na znanje hrvatskoga jezika, a ove su godine skupine dobile nazive prema poznatim hrvatskim građevinama: Donat, Arena, Trakošćan, Stradun i Đakovačka katedrala.
 
Osim akademskog jezičnog programa, studenti su sudjelovali u programu kulture. Na samome su početku bili upoznati s hrvatskim identitetom i promocijom, a slijedila su predavanja o hrvatskoj povijesti od kojih je jedno, ono o Domovinskome ratu, organizirano u Hrvatskom memorijalno-dokumentacijskom Domovinskog rata. Studenti su posjetili Muzeju za umjetnost i obrt i Etnografski muzej. Večernja događanja bila su obogaćena koncertima klape Nostalgija te predstavama Teatra Exit te zajedničkom svečanom večerom. Osim programa u Zagrebu, za studente su organizirani studijski izleti u Hrvatsko zagorje i Plitvička jezera.

Tekst i fotografije: Lada Kanajet Šimić

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.