Izloženi pejzaži Lorena Ligorija

ligorio 120417-2U galeriji Hrvatske matice iseljenika, podružnica Dubrovnik, 12. travnja otvorena je izložba dubrovačkog slikara Lorena Ligorija. Matica je izložbu namijenila svim dubrovačkim iseljenicima koji su se povodom uskršnjih blagdana vratili u rodni grad, te njihovim gostima. Usto, izložba je uveselila mnoge naše sugrađane i turiste koji ovih dana borave u Dubrovniku.
Maja Mozara, voditeljica ureda Matice u pozdravnoj je riječi zahvalila posjetiteljima izložbe, autoru izložbe i posebno pozdravila hrvatske iseljenike koji prate i sudjeluju u radu njene dubrovačke podružnice.
Povjesničar umjetnosti Marin Ivanović otvorio je izložbu pročitavši dio teksta iz kataloga, autora Orsata Ligorija, te istaknuvši kako je tijekom posjeta mnogim privatnim zbirkama u Hrvatskoj i susjednim zemljama nalazio na zidovima slike dubrovačkih slikara, među njima i Ligorijeve. Izrazio je nadu da će i ovi izloženi proljetni pejzaži naći svoje mjesto u domovima Dubrovčana, i naših iseljenika, te time nastaviti oplemenjivati naše živote kao sve Ligorijeve slike do sada. Nakon otvaranja uslijedio je prigodni koktel.

Iz predgovora katalogu: (...)Loren Ligorio stilski pripada dubrovačkom kolorizmu. U svome stvaralaštvu koristi pročišćene crvene, zelene, plave i druge tonove, dok kistom više „tapka“ boju na platno nego što je gestualno nanosi pa njegove slike posjeduju intimistički sfumato koji je, pak, u potpunom suglasju s motivom – potencira intimizam skrivenih veduta – Konala, Mihajla, peljeških motiva, grobištâ, crkvica i vrtova. O Ligorijevom slikarstvu snimljen je 2007. godine dokumentarni film u produkciji Dubrovačke televizije. Ligorio je u javnom prostoru često prisutan izložbom triptihâ koje s kolegama slikarima Škerljem i Baričevićem redovito radi za Dubrovačku katedralu.

Tekst: Marin Ivanović; Fotografije: Stijepo Kaleb

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.