U Dubrovniku zaplesali i zapjevali Hrvati iz Chicaga


Mladi iz folklorne skupine osnovane pri Hrvatskoj školi <i>Kardinal Alojzije Stepinac</i> došli su u Hrvatsku početkom srpnja. Svoju turneju po Hrvatskoj i BiH započeli su u Zagrebu. Do sada su posjetili Krašić, Veliku Goricu, Osijek, Vukovar, Đakovo, Međugorje, Sarajevo te Korčulu. Nakon Dubrovnika, posjetit će Split i Šibenik gdje će također održati koncert

 

U organizaciji Hrvatske matice iseljenika- podružnica Dubrovnik i Turističke zajednice grada Dubrovnika, 15. srpnja je ispred crkve Sv. Vlaha upriličen koncert Folklorne skupine „Kardinal Stepinac“ iz Chicaga.
Mladi folkloraši iz SAD-a, uglavnom drugi i treći naraštaj Hrvata, došli su u Hrvatsku početkom srpnja. Svoju turneju po Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini započeli su u Zagrebu. Do sada su posjetili Krašić, Veliku Goricu, Osijek, Vukovar, Đakovo, Međugorje, Sarajevo te Korčulu. Nakon Dubrovnika, posjetit će Split i Šibenik gdje će također održati koncert.

 


Inače, ova je folklorna skupina osnovana pri Hrvatskoj školi „Kardinal Alojzije Stepinac“, koja je utemeljena 1973. godine u okviru Hrvatske župe sv. Jeronima.
Glavna je zadaća škole učiti polaznike materinski jezik, kulturu i povijest njihovih predaka. Djeca također uče pjevati hrvatske pjesme i plesati hrvatska kola. Pri školi postoji i „Klub Stepinac“ koji je osnovan 1988. godine. Svrha njegova postojanja je okupljanje hrvatskih obitelji kako bi očuvale vezu s hrvatskom zajednicom. Tamburica djeluje još od 1988., a posebno je bila  aktivna tijekom Domovinskog rata.

Četrdesetogodišnja povijest Hrvatske škole „Kardinal Stepinac“ svojim aktivnostima svjedoči da Hrvati izvan domovine i te kako njeguju zajedništvo, hrvatski jezik i kulturu. Mladi Hrvati iz Chicaga potvrdili su to i svojim nastupima, posebno ovim u Dubrovniku koji se održao na najljepšoj dubrovačkoj pozornici, na ponos domovinske i iseljene Hrvatske.

Tekst: Maja Mozara, Fotografije: Siniša Jerosimić

 

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.