Gk Ante Babić iz Melbourna posjetio Maticu

Generalni konzul Ante Babić i ravnatelj HMI mr. sci. Marin KnezovićRazlog njegova posjeta bila je želja upoznati novoimenovanog ravnatelja HMI, mr. sci. Marina Knezovića i upoznati ga s radom hrvatske zajednice u Melbourneu. Na kraju razgovora, konzul je pozvao ravnatelja da što prije posjeti Hrvate u Australiji, što je sa zadovoljstvom prihvatio

 

HMI je 26. srpnja posjetio Ante Babić, generalni konzul RH u Melbourneu. Razlog njegova posjeta kući svih iseljenih Hrvata bila je želja upoznati novoimenovanog ravnatelja Matice, mr. sci. Marina Knezovića i upoznati ga s radom hrvatske zajednice u Melbourneu.
Ravnatelj Matice se s generalnim konzulom Babićem zadržao u jednosatnom konstruktivnom razgovoru, sa željom za daljnjom uspješnom suradnjom.
-Danas sam se susreo s novim ravnateljem Knezovićem, kojemu sam prije svega došao čestitati na novoj, vrlo odgovornoj, izazovnoj i važnoj dužnosti i u RH, ali i u odnosu na hrvatsko iseljeništvo. Rekao sam mu da od 1990. pa do danas nisu ostvarene težnje i želje da hrvatsko iseljeništvo postane u daleko većoj mjeri sastavni dio razvoja RH, i u ekonomskom i u demokratskom pogledu. U tom sam kontekstu prenio i vlastita iskustva. Napomenuo sam kako sam u ove 4 godine, otkako sam konzul, dobio sliku novog stanja hrvatskog iseljeništva u Australiji, koje je značajno drugačije negoli je bilo do 2000. godine. Sada je to iseljeništvo u jednom velikom procesu preispitivanja hrvatskog identiteta. Ljudi su u nedoumici kome pripadaju. Moja su saznanja, što je sasvim prirodno, njihov život je u Australiji, ali srce ne. Mnogi su vezani s Hrvatskom i na svoj način žele joj pomoći. Zato naglašavam da je jako važno da ovaj put hrvatska vlast, hrvatske državne institucije shvate važnost iseljeništva za Hrvatsku u ovim vremenima značajne ekonomske i financijske krize. Naveo sam ravnatelju primjer Kine, gdje su kineski iseljenici najodgovorniji za stanje i otvaranje Kine prema svijetu. Razgovarali smo i o objektivnim poteškoćama koje HMI ima u financiranju projekata. Zamolio sam ravnatelja i naglasio mu kako je jako važno sačuvati časopis Matica u iseljeništvu. Ovim putem zahvaljujem na praćenju rada hrvatskog konzulata u Melbourneu putem Matice i web portala HMI. Držim da je to silno korisno i za nas u Australiji i za domovinu Hrvatsku- istaknuo je konzul Babić, koji je ravnatelja HMi upoznao i sa projektima koje je u Melbourneu pokrenuo s drugom i trećom generacijom hrvatskih iseljenika. Istaknuo je suradnju hrvatske i židovske zajednice što je pozdravljeno i kod australske vlasti.
Konzul je rekao kako je ravnatelja upoznao i s osnivanjem Hrvatsko-australske gospodarske komore.
Rekao je kako je jako važno raditi na čvrstoj komunikaciji domovine i iseljeništva, posebno prema onom dijelu iseljeništva koje još uvijek ima dozu nepovjerenja prema domovini.
-Oni trebaju shvatiti da je ova današnja država odraz realnog stanja u Europi i u svijetu, te da se nije korisno zanositi povijesnim težnjama koje apsolutno nisu realne i koje su neostvarive. Sve naše nakane bi trebalo usmjeriti na gradnju i razvoj Hrvatske koja ima ogroman potencijal koji stranci odmah prepoznaju.
Na kraju razgovora, napomenuo sam ravnatelju kako bi bilo korisno, kada se stvore uvjeti za to, da što prije posjeti Hrvate u Australiji, što je ravnatelj sa zadovoljstvom prihvatio.

Tekst: Željka Lešić; Fotografija: Ivana Vrbanac

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.