Suvremeno pjesništvo Stjepana Blažetina

Zbirka Blazetin manjaMeđunarodni klub prijatelja, poziva na promociju zbirke pjesama „Porcija besmisla“autora Stjepana Blažetina iz Pečuha, koja će se održati u ponedjeljak 16. travnja u 19,00 sati u  zagrebačkoj Gradskoj knjižnici na Starčevićevom trgu br. 6.
Uz autora Stjepana Blažetina i ravnateljicu Knjižnica grada Zagreba profesoricu Ljiljanu Sabljak, o pjesničkom i antologičarskom opusu s posebnim osvrtom na novu zbirku pjesama govorit će književnik Đuro Vidmarović iz Zagreba. Voditeljica programa je Milka Knežević. Pjesme će, uz hrvatski jezik, biti čitane i na mađarskome jeziku. U predstavljanju, koje prati prigodni glazbeni program, sudjeluju, uz ostale, i Marjan Kombol, Loris Bučević Sanvinćenti, Ivana Sabljak..
Aktualni ravnatelj Znanstvenog zavoda Hrvata iz Mađarske i pečuški sveučilišni profesor filologije Stjepan Blažetin / Blazsetin István (Velika Kaniža, 7. siječnja 1963.) priznati je hrvatski pjesnik u Mađarskoj, esejist i antologičar. Prevodi s mađarskog jezika. Među ostalim, preveo je s mađarskog na hrvatski Paklene priče Tvrtka Vujića i najznačajnijeg ekspresionističkoga pjesnika Miklosa Radnotija.
Studirao je na zagrebačkom Filozofskom fakultetu na kojem je 1988. diplomirao jugoslavenske književnosti i hrvatski jezik. Na Sveučilištu u Zagrebu je magistrirao s temom Književnosti Hrvata u Mađarskoj od 1918. do danas. Sin je hrvatskog pjesnika iz Mađarske Stipana Blažetina.
Ističe se, uz predavačke vrline, sudjelovanjem u nizu znanstvenih i kulturnih aktivnosti na Katedri za kroatistiku na Filozofskom fakultetu Sveučilišta Janus Pannonius u Pečuhu. Jedan je od inicijatora Međunarodne kroatističke konferencije, koja se bienalno održava na pečuškom sveučilištu. Pjesnički se počinje javljati prije dvadesetak godina. Poetski svijet Stjepana Blažetina stilski pripada postmodernističkim tendencijama, koje počivaju na sinkretističkim jezičnim konstrukcijama, kakve u matičnoj hrvatskoj književnosti susrećemo kod Branka Čegeca ili Anke Žagar.
Za antologiju hrvatske književnosti u Mađarskoj pod  naslovom Rasuto biserje, koja obuhvaća djela Hrvata u Mađarskoj nastala u 20 stoljeću u  razdoblju od 1918. do 1998., primio je Srebrnu povelju Matice hrvatske 2000.
Usto, pjesnik i esejist Stjepan Blažetin nedavno je objavio suvremenu antologiju hrvatske dječje poezije u Mađarskoj pod naslovom Sjajna igra i tom je prigodom opisao nove tendencije u književnosti mađarskih Hrvata. U toj antologiji iskusni sastavljač upućuje na stvaralaštvo osam autora i autorica koje smatra estetski relevantnim i izvan manjinskoga kruga. Te pjesnikinje i pjesnici su: Marija Vargaj, Mate Šinković, Marga Šarac, Marko Dekić, Ljudevit Škrapić, Stipan Blažetin stariji, Jolanka Tišler i Đuso Šimara Pužarov.
Zanimljiv životopis garantira i uzbudljiv pjesnički susret u Gradskoj knjižnici u središtu Zagreba.

Priredila: Vesna Kukavica

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.