Podijeljene diplome Sveučilišne škole hrvatskoga jezika i kulture

Škola u organizaciji Hrvatske matice iseljenika i Sveučilišta u Zagrebu je i brojnošću pokazala da je ovaj stručno profilirani program prepoznatljiv u akademskih i drugim krugovima kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu

 

U Zagrebu je u petak, 27. srpnja svečanom podjelom diploma na Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu završila ovogodišnja četverotjedna Sveučilišna škola hrvatskoga jezika i kulture, u organizaciji Hrvatske matice iseljenika i Sveučilišta u Zagrebu.

Škola je namijenjena mladeži hrvatskoga podrijetla i svim drugim studentima koji žele upoznati Hrvatsku, steći ili proširiti svoje znanje o njoj, naučiti ili usavršiti hrvatski jezik.

Sveučilišna škola hrvatskoga jezika i kulture ove je godine okupila 38 studenata iz 10 europskih i prekooceanskih zemalja (Švicarske, Španjolske, Češke, Italije, Francuske, SAD-a, Kanade, Južne Koreje, Australije i Novoga Zelanda) te je i brojnošću pokazala da je ovaj stručno profilirani program prepoznatljiv u akademskih i drugim krugovima kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu.
Kao i svake godine, i ove su polaznici bili raspoređeni u skupine prema jezičnome predznanju, a skupine su imale simbolične nazive, ove godine vezane za hrvatske brendove:  bajadera, maraskino, cedevita, vegeta, kiki …

Akademski je program obuhvaćao 110 školskih sati nastave, 95 sati obavezne nastave i 15 sati dodatne nastave. Jezična se nastava sastojala od odvojenih gramatičkih i lektorskih sati. Polaznici su bili podijeljeni s obzirom na znanje hrvatskoga jezika, a ove su godine skupine dobile nazive prema poznatim hrvatskim građevinama: Donat, Arena, Trakošćan, Stradun i Đakovačka katedrala.

Osim akademskog jezičnog programa, studenti su sudjelovali u programu kulture. Na samome su početku bili upoznati s hrvatskim identitetom i promocijom, a slijedila su predavanja o hrvatskoj povijesti od kojih je jedno, ono o Domovinskome ratu, organizirano u sklopu posjeta izložbi o Domovinskom ratu u Hrvatskom povijesnom muzeju. Studenti su također posjetili Muzej za umjetnost i obrt i Etnografski muzej. Večernja događanja bila su obogaćena koncertima Gibonnija i Matija Dedić trija te Tamburaškog orkestra HRT-a, a s posebnim oduševljenjem je doživljena noćna tura po Zagrebu pod nazivom Tajne Griča. Na zajedničkoj svečanoj večeri nastupila je klapa Batuda. Osim programa u Zagrebu, za studente su organizirani studijski izleti u Hrvatsko zagorje i Plitvička jezera.

Tekst: Lada Kanajet Šimić

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.