U Beču otvorena izložba hrvatskih umjetnika

U sklopu međunarodnog izložbenog projekta „Dijalog“ u bečkom umjetničkom ateljeu El-Kordy predstavljeni su radovi osmero hrvatskih likovnih umjetnika. Na izložbi sudjeluju Zvonko i Karolina Čulina, Ankica i Ante Karačić, Maja Novaković, Milan Šabić, Sanja Šajatović i Ana Sladetić

 

U sklopu međunarodnog izložbenog projekta „Dijalog“ u bečkom umjetničkom ateljeu El-Kordy predstavljeni su 27. srpnja radovi osmero hrvatskih likovnih umjetnika, od grafika u tehnici dubokog tiska i monotipija grafika i crteža preko akvarela, akrila i ulja na platnu do uradaka od drva i željeza.
Na izložbi sudjeluju Zvonko i Karolina Čulina, Ankica i Ante Karačić, Maja Novaković, Milan Šabić, Sanja Šajatović i Ana Sladetić.
Otvorila ju je savjetnica za kulturu u veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beču Ivana Karanušić, u nazočnosti brojnih ljubitelja likovne umjetnosti, uglavnom Austrijanaca.
Karanušić je istakla značaj dijaloga među umjetnicima, koji svojim radovima i razmjenom iskustava obogaćuju međunarodnu kulturnu scenu.
„Projektom smo željeli predstaviti radove koji progovaraju o dijalogu kao poveznici i prostoru artikulacije novih mogućnosti pozicioniranja umjetničkih identiteta, ovoga puta iz prijateljske nam Hrvatske“, rekla je voditeljica bečke skupine likovnih umjetnika El-Kordy, austrijska Egipćanka Naura M. El-Kordy. Dodala je da će u sklopu projekta hrvatski umjetnici, zajedno s austrijskim oslikati 26 metara pješačkog prolaza u Kefergasse u 14. bečkom stambenom okrugu. Zahvalila je hrvatskim umjetnicima na nezaboravnom susretu upriličenom prije nekoliko godina u Iloku.

Kustosica galerijskog odjela Muzeja grada Iloka i jedna od sudionica bečke izložbe Maja Novaković je uoči otvaranja izložbe istakla da je svim autorima izložbenog postava zajedničko to što su iz Iloka, osim Zvonka i Karoline Čuline, koji su iz Zadra. Napomenula je da su okupljanje hrvatskih likovnih umjetnika inicirali Iločani Ankica i Ante Karačić, koji žive u Njemačkoj.

Mladi akademski grafičari Miran Šabić i Ana Sladetić su rekli da je bečka izložba za njih novo iskustvo i daljnji poticaj u njihovom stvaralačkom radu.(Večernji list)

Tekst i fotografija: Snježana Herek

 

 

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.