Florida je i Hrvatima umirovljenički raj

Hrvati u Floridu najčešće dolaze kao umirovljenici, pa vjerojatno zbog toga na području te američke države postoji mali broj hrvatskih klubova. Sada ih je samo tri, s tim da jedan jedini ima vlastite prostorije.

 

To je „Hrvatski klub Tampabay – Clearwater“, smješten u blizini Tampe. Klub postoji već 16 godina, ali su prije godinu dana izgradili svoje prostorije s okućnicom, koje je svečano otvorila Kolinda Grabar Kitarović, veleposlanica RH iz Washingtona. Iako još uvijek muku muče s otplatom kredita, članovi kluba nastoji njegovati kulturni identitet Hrvata na tom području Amerike. Kako svi kažu, za izgradnju kluba bio je vrlo zaslužan Lovro Vrbos, a aktualna predsjednica je Ljubica Šimunović.
U dogovoru s HMI, podružnicom Split, u klubu je nastupila klapa „More-Split“, na dočeku Nove godine i na još jednom druženju, održanom 7. siječnja. Klapa je u Clearwater donijela dašak Dalmacije, a za program iz „ravnice“ pobrinuo se slavonski harmonikaš Petar Pokupić iz Slatine. Tako je, barem kroz pjesmu i svirku, cijela Lijepa naša bila na okupu i na raspolaganju za sve ukuse i emocije. Unatoč tome što je Florida raj za umirovljenike, koji su mahom došli tu živjeti nakon radnog vijeka provedenog u Chicagu ili Clevelandu, gradovima koji nemaju tako blagu klimu, na novogodišnjoj večeri se vidjelo da i mlade obitelji ne zaobilaze Floridu. Nije izostao ni dječji smijeh, a to je ono što treba dati potstreka upravi kluba da još vrjednije radi.
Iste večeri uručena je nagrada obitelji godine, koja je u 2010. najviše doprinijela hrvatskom klubu. Nagradu, koju im je predao Lovro Vrbos, s ponosom su primili Vesna i Zvonko Crkvenčić.
Kako je veliki dio Hrvata u Floridi iz Dalmacije, klapa „More-Split“ se družila i s dalmatinskim obiteljima izvan kluba, naravno uz pjesmu. Treba spomenuti i one koji su dali svoj obol i za vrijeme Domovinskog rata poput šoltansko – zagrebačke obitelji Ive i Marijane Elezović, kao i Krune Brkušića, koji je za ovu prigodu došao iz Chicaga i to kao pojačanje klapi, svojim osebujnim tenorom. Treba spomenuti i sve ostale, koji su se s klapom družili, pjevali i učinili sve da se osjećaju kao kod kuće, poput Frane i Helene Sorić, Božice Gregor, Borisa i Marije Babarović, Ivana i Zore Košta, te Eduarda i Gerde Martek. Uz pjesmu se pričalo o dalmatinskim otocima, ali i o zajedničkim prijateljima i poznanicima. Uz te priče se zaista dalo zaključiti da je svijet malen.
Klapu „More-Split“ je u svom domu ugostila i obitelj Marije i Koče Naumovski, koja živi u gradu Fort Myers, dakle, nešto južnije. Marija je rodom iz okolice Zadra i ima turističku agenciju „Zadar travel“ s kojom je dogovorena buduća suradnja. Ona je osoba s kojom surađuju brojni Hrvati iz Floride, ali i iz Chicaga, gdje je smještena centrala njene agencije.
 
Bilo bi lijepo da se i ostali klubovi na Floridi, na neki način, skuče, jer bez svog vlastitog prostora teško je održavati stalne aktivnosti, a druženje sa svojim zemljacima je od najveće važnosti kada se živi daleko od domovine.

Tekst: Branka Bezić Filipović

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.