Nova mrežna stranica Hrvatske matice iseljenika

Na samome početku nove 2011. otvorena je nova mrežna stranica Hrvatske matice iseljenika hrID - Hrvatski izvan domovine, čiji je sadržaj vezan za učenje i poučavanje hrvatskog kao nasljednog jezika.

Namijenjena je učiteljima hrvatske nastave u inozemstvu za rad u nastavi (za svaku dob i razinu jezičnoga znanja); učenicima za učenje o Hrvatskoj, njezinoj kulturi, povijesti i baštini; roditeljima, bakama i djedovima, kako bi se njihovi potomci susreli s hrvatskom riječju od rođenja te članovima hrvatske zajednice, kao i svima drugima zainteresiranim za različite informacije o Hrvatskoj.
 
Sadržaji portala hrID organizirani su u šest podstranica:
- O NAMA - o povijesti i ciljevima hrID-a;
- ŠKOLE I TEČAJEVI - sadrži popis i poveznice na škole i tečajeve hrvatskoga jezika te ustanove koje se bave poučavanjem hrvatskoga u domovini i izvan nje;
- NASTAVNI MATERIJALI - sadrži bibliografske podatke o udžbenicima i priručnicima za hrvatski, stručnim i znanstvenim radovima vezanima uz metodiku poučavanja hrvatskoga jezika, popis drugih nastavnih materijala prikladnih za nastavu;
- KORISNI ON-LINE MATERIJALI - sadrži poveznice na mrežne stranice s tekstovima ili video isječcima prikladnima za nastavu, poput priča, crtanih filmova, igranih serija, igranih filmova, glazbe;
- KORISNE POVEZNICE - sadrži poveznice na mrežne stranice s informacijama o Hrvatskoj, hrvatskome jeziku, povijesti, kulturnoj i prirodnoj baštini RH.
- NAŠA NASTAVA - sadrži bazu materijala za nastavu hrvatskoga kao drugoga i nasljednoga jezika, kao što su tekstovi, aktivnosti i ideje za nastavu.
U planu je i FORUM kao sastavni dio web portala koji bi služio za umrežavanje nastavnika hrvatskoga jezika izvan domovine, njihovo povezivanje s kolegama u domovini. Naša je želja potaknuti nastavnike hrvatskoga jezika na stvaranje on-line riznice materijala za nastavu hrvatskoga kao nasljednoga jezika koja bi bila dostupna svima.
 
Do portala hrID dolazi se putem banera smještenog na mrežnoj stranici HMI-ja (www.matis.hr). Stranica je otvorenoga karaktera, što znači da smo joj mi dali početni izgled, a njegov će sadržaj ovisiti i o željama, potrebama i idejama njezinih korisnika.

Stoga, pišite i šaljite svoje prijedloge (Odjel za školstvo, znanost i šport HMI; Rukovoditeljica odjela: Lada Kanajet Šimić, prof.; e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.).
 
Nadamo se da će ova stranica biti učiteljima na korist, a djeci na radost!

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.