Izložba fotografija u Pečuhu

vezoviSamostalna izložba fotografija “Đakovački vezovi u objektivu Josipa Šerija”, drugi postav, otvorena je u 19. ožujka, u sklopu manifestacije Dani hrvatskog jezika u Pečuhu, u tamošnjoj Hrvatskoj školi “Miroslav Krleža”. Josip Šeri, dugogodišnji fotoreporter Glasa Slavonije, snimio je pravu galeriju od 37 portreta iz malih i velikih vezovskih mimohoda.

“Na fotografijama koje vam želimo približiti ovom izložbom vidjet ćete kako je detalje sudionika Đakovačkih vezova, mnogobrojnih šokačkih skupina, od bogatih dukata oko vrata, prelijepo izvezene narodne nošnje, razdraganih lica mladih i djece ponosnih na svoju bogatu prošlost utkanu u raskoš narodnih nošnji“, svojim objektivom zabilježio Josip Šeri. Zahvalni smo autoru izložbe što je ljepotu naše nacionalne baštine ovjekovječio i za buduće generacije”, rekla je prilikom otvaranja izložbe Ljiljana Pancirov, generalna konzulica RH u Pečuhu.
I samog autora izložbe iznenadilo je zanimanje okupljenih (njih više do 300) koji su potpuno ispunili svečanu aulu pečuške osnovne škole.
“Drago mi je da će upravo djeca iz hrvatske škole u Pečuhu vidjeti bogatu tradiciju i kulturu Đakovačkih vezova i Slavonije. Ovim fotografijama želio sam prezentirati kako se hrvatski i šokački običaji prenose s koljena na koljeno”, rekao je Šeri.
Svečanosti otvorenja manifestacije Dani hrvatskog jezika u Pečuhu nazočili su i predstavnik Grada Osijeka Stjepan Sokol te Zlatko Maksimović, predsjednik Skupštine Osječko-baranjske županije.
(Glas Slavonije)
Tekst i fotografija: Milan Bugarić

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.