Srijedom u Matici: Willy Terrazas

U ovogodišnjem nastavku projekta „Srijedom u Matici“, 26. siječnja, ugostili smo izvrsnog plesača i učitelja tanga Gullierma Miguela Terrazasa Muellera, koji dva mjeseca boravi u Hrvatskoj podučavajući tango. U nazočnosti ravnateljice HMI Katarine Fuček i zaljubljenika u tango, razgovor sa simpatičnim Willyjem vodila je dojmljivo kao i uvijek Ljerka Galic.

Magični, strastveni tango nazočnima su, uz izvrsnoga Willyja, predstavile plesačice Marijana Stipić (HNK), Irena Matica i Petra Matutinović (Lado) i plesač Ramon Noa Caraballo (plesna škola Cuba Danza&Corazon).
Willy Terrazas, sin Hrvatice iz Buenos Airesa i oca Bolivijca, plesom se bavi tridesetak godina, no izvrsno poznaje i hrvatski folklor. Voditelj je hrvatskih amaterskih društava u Buenos Airesu: Zrinski, Marija Bistrica i Drina, usto je direktor i voditelj plesne skupine HR-TANGO, koja u svom programu objedinjuje hrvatski folklor, argentinske narodne plesove i tango. Uspješno nastupaju diljem Argentine i svijeta.
„S majčinom domovinom povezuju me snažni osjećaji i odgajan sam u hrvatskom duhu“, veli Willy koji napominje kako je hrvatski jezik naučio od mame Jasne, Zagrepčanke koja je 1945. s obitelji morala emigrirati u daleku Argentinu. Ističe kako svi u kući govore hrvatski, pa i tata Bolivijac, te kako su svi oko njega: baka, mama, teta, stalno govorili o lijepoj domovini Hrvatskoj, pa je logično da znaju jezik svojih korijena.


Terrazas u Hrvatsku dolazi svake godine, da bi održao plesnu radionicu namijenjenu plesačima tanga. Već treću godinu zaredom održava plesne večeri na kojima pokazuje zašto se treba zaljubiti u tango. Zagrebački Willyjevi nastupi 2008. u buffetu Kinoteka, 2009. u loundge baru Spoon i riječkome caffe baru Indigo oduševili su sve prisutne. Prošle godine u veljači u klubu Shamballa iznenadio je nazočne Zagrepčane izvrsnom Argentinskom noći, a još jednu takvu održat će u veljači ove godine. Zajedno sa suradnicima marljivo vježba u dvorani Hrvatske matice iseljenika, kako bi se u najbolji način predstavili na nadolazećoj Argentinskoj noći.
Znanje i vještine u tangu Terrazas Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. stekao je na Universidad del Tango u glavnom argentinskom gradu.
Druženje je završilo zajedničkim tangom. Plesali su domaćini i gosti, profesionalci i amateri, ravnateljica i matičari…Jednom riječju, bila je to Srijeda koje ćemo se uvijek rado sjećati.

Tekst: Željka Lešić; Fotografije: Hrvoje Salopek

 

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.