U Slovačkoj se povećao broj Hrvata

slovačka 120323U Slovačkoj se nakon popisa stanovništva 2011. povećao broj Hrvata. To pokazuju prvi sada objelodanjeni rezultati. Tako su se lani 1022 osobe izjasnile kao Hrvati, a 1234 su hrvatski označile kao svoj materinski jezik.

Ovo je treći popis stanovništva od postojanja Republike, kaže Petar Tažky, i po treći put se povećao broj Hrvata. Razlozi za to se još ne mogu točno definirati, jer još nisu poznati rezultati iz pojedinih hrvatskih sela.
U Slovačkoj je u usporedbi s Austrijom relativno malo Hrvata koji su doseljeni iz Hrvatske, kazuje Petar Tažky. Ali s obzirom da nije mnogo Gradišćanskih Hrvata u Slovačkoj, ipak i manji broj predstavlja znatan postotak, nastavlja Tažky.
Pri prvome popisu, 1991., se 890 ljudi izjasnilo da su Hrvati. Onda su još morali sami napisati svoju nacionalnost i materinski jezik. Od 2001. godine postoji posebna rubrika za svaku manjinu, tako da se mora samo prekrižiti, objašnjava Tažky. A od tada i raste broj.
Ali, misli Tažky, trenutna je atmosfera za nacionalne manjine u Slovačkoj bolja nego prije dvadeset godina. "Ovo je sada druga generacija, koja ne pozna strah od izjašnjavanja kao Hrvat", kaže Tažky.

Autohtona narodna grupa Gradišćanskih Hrvata živi u četiri sela Hrvatski Jandrof, Čunovo, Devinsko Novo Selo i Hrvatski Grob.
(Hrvatska redakcija ORF-a)

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.