Croatica Mechitaristica u Beču

croatica 120321U Hrvatskom centru u Beču je 15. ožujka javnosti premijerno predstavljena knjiga »Croatica Mechitaristica«, bibliografija hrvatskih knjiga tiskanih u Mehitarističkoj tiskari u Beču, djelo autora Tihomila Maštrovića i Slavka Harnija. Riječ je o stručnoj knjizi, odnosno deskriptivnoj bibliografiji hrvatskih publikacija tiskanih u Tiskari Kongregacije mehitarista u Beču, od 1815. do 1986. godine. Knjigu, koju su krajem prošloga ljeta objavili Erasmus naklada d.o.o. i Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, uz autore, predstavio je akademik Radoslav Katičić. Kako je rekao Petar Tyran u svojem uvodu ovoj prezentaciji, ovdje se radi o epohalnom djelu koje je od velike važnosti, ne samo za Hrvatsku, nego prije svega i za Austriju, jer su u ovoj velikoj i opširnoj bibliografiji opisane tiskovine koje su nastale na tlu Beča, Austrije i time su doprinijele ne samo ugledu nego i značaju Beča u kulturnom i književnom pogledu. U ovoj bibliografiji možemo naći i gradišćanskohrvatske knjige, tako npr. Fabijana Hausnera, Martina Meršića ili Jakova Dobrovića.

Izdanja na slavenskim jezicima posebno su brojna među naslovima tiskanim u toj tiskari koja neprekidno djeluje od 1811., dakle već punih 200 godina, i koja je odmah po osnivanju, za potrebe tiskanja hrvatskih i nekih drugih slavenskih knjiga, nabavila latinička slova s dijaktričkim znakovima. Premda je tijekom XIX. i XX. stoljeća u Mehitarističkoj tiskari u Beču objavljeno 239 hrvatskih publikacija, što na hrvatskom što na drugim jezicima, djelovanje te tiskare u hrvatskoj stručnoj i znanstvenoj javnosti uglavnom je ostalo malo poznato.
Bečki mehitaristi su hrvatska izdanja tiskali temeljem carske privilegije o tiskanju knjiga „na istočnim i zapadnim jezicima“ (k. k. private Buchdruckerei der Mechitharisten-Congregation in orientalischen und occidentalischen Sprachen). U Mehitarističkoj tiskari objavljene su hrvatske knjige iz brojnih područja društvenih, humanističkih i prirodnih znanosti. Tako su kao dio Croatice Mechitaristice tiskane knjige s područja filozofije, teologije, prava, povijesti, politike, gospodarstva, poljodjelstva, odgoja i obrazovanja, etnologije, arheologije, zemljopisa; mnoga objavljena djela s područja medicine, matematike, biologije, a napose su brojni naslovi iz književnosti, osobito pjesništva. Jedna od zanimljivosti, kada je riječ o hrvatskim tiskovinama u Mehitarističkoj tiskari u Beču je činjenica da su u njoj tiskane i jedne hrvatske novine. To je Novi pozor, političke novine s ciljem promicanja hrvatskih nacionalnih interesa koje su od 1867. do 1869. izlazile u Beču. U bečkoj tiskari objavljeni su i neki važni književni prijevodi na hrvatski jezik, spomenimo tako »Božićnu pjesmu« Charlesa Dickensa, što je prvi hrvatski prijevod toga engleskoga klasika, te »Prkonjicu« i »Zapise« ruskoga književnika Ivana Sergejeviča Turgenjeva.
Kod mehitarista u XIX. stoljeću svoja djela objavljuju brojni pisci koji imaju svoje ugledno mjesto na zemljovidu hrvatske kulturne baštine: Vjekoslav Babukić, Baltazar Bogišić, Andrija Torkvat Brlić, Franjo Carrara, Dimitrija Demeter, Andrija Dorotič, Ivan Filipović, Juraj Haulik, Stjepan Ivičević, Antun Kaznačić, Vjekoslav Klaić, Antun Mažuranić, Matija Mesić, Metel Ožegović, Martin Meršić ml., Ilija Okrugić, Medo (Orsat) Pucić, Milan Rešetar, Bogoslav Šulek, Josip Juraj Strossmayer, Josip Torbar i mnogi drugi. More se dakle, s pravom zaključiti da je Croatica Mechitaristica, važan i nezaobilazan dio biografije hrvatskih knjiga tiskanih izvan Hrvatske.
Djelo autora Tihomila Maštrovića i Slavka Harnija: »Croatica Mechitaristica bibliografija hrvatskih knjiga tiskanih u Mehitarističkoj tiskari u Beču«, opseže 312 stranica bogato ilustrirane knjige veličine 32,5x23 cm. Knjiga sadrži dva uvodna teksta (Tihomila Maštrovića i Slavka Harnija), glavni bibliografski niz, tumač imena autora, prevoditelja i priređivača, kazala (naslova, stručno, imena i pojmova) te Summary i Zusammenfassung.
(http://www.hrvatskicentar.at/)

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.