Dani hrvatskoga jezika u Stuttgartu

jezikPod pokroviteljstvom Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Stuttgartu 10.ožujka je u Centru hrvatske nastave započelo dvotjedno obilježavanje Dana hrvatskog jezika.

Tradicionalna kulturna i obrazovna manifestacija posvećena je povijesnom datumu – Deklaraciji o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika objavljenoj u novinama za društvena i kulturna pitanja „Telegram“, 17. ožujka 1967.

Gostima se uvodnom riječju obratio generalni konzul u Stuttgartu, Ante Cicvarić. On je u kratkom povijesnom presjeku između ostaloga naglasio kako postojanje jednog naroda nije moguće bez poznavanja i njegovanja materinskog jezika. Hrvati su duhom, kulturom i poviješću bogat narod koji se, među ostalim, može pohvaliti glagoljskom tiskarom koju je u Rijeci 1530. pokrenuo modruški biskup Šimun Kožičić Benja, a koja je u nepunih šest mjeseci tiskala čak šest glagoljskih knjiga – istakao je u svojem govoru Cicvarić.

U nastavku svečane akademije posvećene hrvatskom jeziku nastupili su mali folkloraši Hrvatske kulturne zajednice Tamburica iz Esslingena, kao i mlađi i stariji učenici hrvatske nastave predstavom „Hrvatski sabor 1848.“ te krasnoslovom pjesama triju hrvatskih narječja. U zaključku okupljanja prigodno predavanje održala je dr. sc. Sanja Holjevac iz Zavoda za povijesne i društvene znanosti HAZU u Rijeci. Gošća iz Hrvatske za ovu je priliku osmislila predavanje o povijesti hrvatskog književnog jezika te hrvatskoj rukopisnoj i tiskanoj pisanoj baštini. Gosti su tijekom predavanja osvježili i obogatili svoja znanja o povijesti jezika, prvim hrvatskim pisanim dokumentima, glagoljici i zapisima u tome pismu.

Dr. Holjevac je voditeljici Centra hrvatske nastave, Asji Stojanov Butorac i predsjednici Hrvatskog prosvjetnog društva, Vesni Grabarić, uručila prigodne darove: faksimilni pretisak djela „Od bitija redovničkoga knjižice“ Šimuna Kožičića i knjižicu „Budi volja tvoja“ – zbirku hrvatskih Očenaša iz hrvatskih glagoljskih knjiga prevedenih na šest jezika, te razglednice i čestitke sa 16 motiva iz glagoljskih knjiga tiskanih u Kožičićevoj glagoljskoj tiskari u Rijeci.

Voditeljica Centra hrvatske nastave prilikom vođenja programa naglasila je još jednu bitnu činjenicu i razlog za posebno slavlje – bliska iseljenička povijest pamti 2002. godinu u kojoj se svečani dan počeo bilježiti na području Stuttgarta, a projekt je tada idejno pokrenula Malkica Dugeč koja je za to nagrađena dugotrajnim pljeskom publike.
Obilježavanje Dana hrvatskog jezika nastavlja se 17. ožujka u prostorima Hrvatske kulturno-sportske udruge Velebit u Stuttgartu.

Tekst: Asja Stojanov Butorac

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.