Nagrađena hrvatska znanstvenica

hedvigaProfesorica doktorica Hedvig Hricak, rođena Zagrepčanka, koja od 1972. godine živi u Americi, a od 2000. godine obnaša funkciju predstojnice newyorškog odjela za radiologiju najbolje svjetske onkološke bolnice Memorial Sloan Kettering, nedavno je u Beču primila Zlatnu medalju Europskog udruženja radiologa i postala prva Amerikanka koja je nagrađena tom prestižnom stručnom nagradom.

– Sretna sam jer je nagrada velika čast i obveza, a posebno kad dolazi od značajnog udruženja radiologa koje okuplja vrhunske stručnjake i vodeće ljude europske medicine – komentirala je dr. Hricak ekskluzivno za Večernji list. Jedina je Hrvatica s diplomom Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koja je stalnom članicom Američke akademije za znanost. Živi i radi u New Yorku, a prije devet godina pokrenula je akciju edukacije hrvatskih radiologa i drugih specijalista u Americi.

S nostalgijom o Zagrebu
Dr. Hedvig Hricak objavila je 20 knjiga, a u stručnoj je literaturi citirana 18.304 puta. Članica je brojnih svjetskih instituta za radiologiju i dobitnica počasnog doktorata Sveučilišta Ludwig Maximilijan u Münchenu, a ponosi se i dopisnim članstvom u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti (HAZU).

Kad su je 2005. godine primili kao prvu radiologinju HAZU, izjavila je da se na simboličan način vraća u intelektualnom smislu tamo gdje je počela svoj znanstveni put. Doktorica Hedvig Hricak među najpoznatijim je svjetskim stručnjacima i dijagnostičarima u svojoj specijalizaciji. Proglašena je pionirom u razvoju moderne multimodalitetne tehnike u otkrivanju strukture i nastajanja karcinoma u genitalno-urinarnom području kod oba spola. Doktorica Hricak s nostalgijom govori o mladosti u Zagrebu, na Trešnjevci te potom u Vojnovićevoj i Marinkovićevoj ulici, ali je svjesna da je znanstvenu karijeru i visoku poziciju u medicinskim krugovima ipak ostvarila u Americi.

Uporan rad i trud u učenju
– Uvijek sam pomagala kolegama liječnicima iz Hrvatske, primila brojne pacijente, trudila se omogućiti im liječenje, ali uvjerena sam da još puno mogu pomoći svojoj zemlji – kaže doktorica s impozantnom karijerom koju upotpunjuju i pozicije poput gostujućeg profesora na 18 sveučilišta u svijetu i 16 fakulteta u Americi. Dr. Hricak je bila članica uprave Udruženja za radiologiju Sjeverne Amerike (RSNA) i potom predsjednica od 2007. godine.

– Nema tajne formule za uspjeh. Iza svega stoji samo uporan rad i trud uložen u stalno učenje i istraživanje – zaključuje doktorica Hricak.

Istinita je Sinatrina pjesma u kojoj kaže "ako možeš uspjeti ovdje, možeš svuda"

Doktorica Hricak s ponosom govori da je odlučila, uz znanstvenu karijeru, posvetiti se i edukaciji mladih liječnika pa je na University of California u San Franciscu od 1982. boravila najprije kao asistentica, a potom sve do 1999. godine kao profesorica na katedri za radiologiju. – Kad sam sedamdesetih godina ušla u svijet radiologije, bio je to još uvijek na stupnju X zraka, iodiranih kontrastnih medija. Nije bilo ultrazvuka, magnetne rezonancije i mogli smo samo sanjati o tim tehnološkim inovacijama. Dolaskom u New Yorku shvatila sam da ona Sinatrina pjesma u kojoj kaže "ako možeš uspjeti ovdje, možeš svudau svijetu" – ima istinitu poruku.
(Jadranka Jureško Keropo – Vjesnik)

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.