U HMI otvorena izložba Stjepan Đukića-Pište

1203130U nazočnosti velikog broja posjetitelja, među kojima bilježimo i nazočnost za mjenice gradonačelnika Zagreba, Jelene Pavićić-Vukičević, u Hrvatskoj matici iseljenika je 12. ožujka otvorena dojmljiva izložba slika nastalih po motivima Krležinih „Balada Petrice Kerempuha“. Autor izložbe je Stjepan Đukić –Pišta, kojemu je ovo trideset i treća izložba po redu.
Tom prigodom pozdravnu slovo održala je Matičina ravnateljica Katarina Fuček, a o izložbi i likovnom umjetniku govorio je Stanko Špoljarić, povjesničar umjetnosti. „Stjepan Đukić-Pišta „Baladama“ je slikarski pristupio preko „posrednika“, preko fascinantne kazališne predstave u kojoj Adam Končić, kao jedini glumac u njoj, impresivno ulazi u sve nijanse raskošnosti Krležina teksta u kajkavskom narječju“, istaknuo je, između ostaloga, Stanko Špoljarić.
Nazočnima se obratio i slikar Stjepan Đukić-Pišta, istaknuvši kako je ovo početak suradnje s Hrvatskom maticom iseljenika i u znak zahvalnosti darovao je budućem Matičinu Muzeju iseljeništva jednu svoju sliku. Ulomke iz Krležinih Balada nadahnuto je izveo glumac Adam Končić, a otvorenje vodila organizatorica izložbe Nives Antoljak.
Stjepan Đukić-Pišta rođen je 1949. u Lozanu kod Virovitice. Godine 1968., nakon završene srednje ekonomske škole u Virovitici, sa 17 godina odlazi u Zagreb sa željom da nastavi usavršavanje u likovnoj umjetnosti. Nakon dvije godine hrabrenja i priprema, 1971. upisuje studij slikarstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Nažalost, iste godine dogodila se prometna nesreća s teškim posljedicama, koje su ga udaljile od studija. Nakon ozdravljenja, nastavlja studij na Akademiji, gdje upoznaje izuzetne profesore i pedagoge: Ferdinanda Kulmera, Šimu Perića, Nikolu Reisera i Miljenka Stančića, kod kojega boravi u slikarskoj klasi na trećoj godini studija. Godine 1974. prekida studij i odlazi na studijsko putovanje u Tawongu u Australiji. Sljedeće, 1975. godine vraća se u Zagreb, gdje se, zbog ekonomskih i egzistencijalnih razloga, zapošljava kao ekonomist. Nakon nekoliko godina rada kao ekonomist, upisuje se na Ekonomski fakultet u Zagrebu, smjer vanjska trgovina, na kojem je diplomirao 1985. Vraća se slikarstvu. Od 1986. do danas profesionalno se bavi likovnim radom. Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika.
Intenzivno izlaže na mnogobrojnim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i svijetu te izvodi vrlo zahtjevne likovne kompozicije u sakralnim objektima diljem Hrvatske. Posebnost Đukićeva likovnog rada su portreti. Likovna kritika i poznati svjetski galeristi brzo ga otkrivaju, pa mu poznata Gallery Agora iz New Yorka 1997., kao svome specijalnom gostu, priređuje samostalnu izložbu odabranih radova. Godine 2000. dobitnik je “Zlatne arene” Silvestri Art Directory za ciklus “Bezvremena obzorja” kao najuspješniji virtualni debitant za 2001. godinu, izabran među deset tisuća autora. Nakon “Zlatne arene” uslijedile su stotine ponuda iz svijeta raznih ponudbenih paketa, festivala i galerija, što je za njega, kao slobodnog umjetnika, bilo veliko priznanje. Ponovno odabire Australiju, gdje postaje članom WAG udruge, koja okuplja oko tisuću tristo umjetnika iz cijelog svijeta. U Australiji ponovno boravi od 2001. do 2004. kao gost mnogih galerija i institucija. U Hrvatskoj nastavlja plodnu suradnju s galerijama kao i u osobnom traganju kako bi ljudsku dramu pretvorio u likovnu dramu izloženu u “Baladama Petrice Kerempuha”.
Stjepan Đukić Pišta www.stjepandukicpista.com živi i radi u Velikom Trgovišću.

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.