Živa zajednica za ožujak

120312zIz tiska je izišao novi broj Žive zajednice za ožujak, mjesečnika hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj.

Iz vijesti iz opće Crkve izdvaja se ona o zauzimanju Svetoga Oca za sve fizički i duhovno bolesne osobe u svijetu. Vijesti iz domovinske Crkve usredotočene su na nedavnu proslavu Stepinčeva. Tu je i iscrpno izvješće o prvim regionalnim sjednicama hrvatskih pastoralnih i socijalnih djelatnika u Njemačkoj na čelu s delegatom za hrvatsku pastvu u Njemačkoj vlč. Ivicom Komadinom. Predavanje o doprinosu Hrvatske vrijednostima EU na svih pet sjednica u Njemačkoj održao je tajnik Stalne misije Svete Stolice pri Vijeću Europe u Strasburgu mons. dr. Slađan Ćosić.
Reportaža je ovoga puta iz Hrvatske katoličke misije Regensburg, koju vodi svećenik Zagrebačke nadbiskupije vlč. Josip Antonac. U rubrici Hodočašća mjesečnik je pratio hodočašće Hrvata iz HKŽ Main-Taunus/Hochtaunus i HKZ Stuttgart-Bad Cannstatt u Svetu Zemlju. U svom teološkom osvrtu o temi Crkveno ozračje i odnosi dr. Anton Tamarut ovoga puta piše o Crkvi u službi ljubavi. Tu su i druge vijesti iz hrvatskih katoličkih misija i zajednica iz Njemačke, u kojima je također svečano proslavljeno Stepinčevo. Primjerice, u HKM München misno slavlje za Stepinčevo predvodio je kardinal Vinko Puljić, a u Aalenu mons. Vlado Košić. Tu su i redovne rubrike: za najmlađe Dječji kutak i za mlade Svijet mladih-Jugendwelt.
Delegat za hrvatsku pastvu u Njemačkoj vlč. Ivica Komadina svoju je Poruku, pišući o korizmi, naslovio „Koloseum 20. stoljeća“. U uvodniku glavni urednik mjesečnika dr. Adolf Polegubić ističe kako je bl. Alojzije Stepinac bio uzorom u domoljublju i žrtvovanju se za svoju domovinu podsjetivši kako je korizmeno vrijeme vrijeme dubljeg promišljanja o tajnama vjere, ali i vlastitom zemaljskom hodu i prolaznosti.

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.