Susret hrvatskih udruga u Zürichu

120307sNa prijedlog gk RH u Zürichu Hrvoja Cvitanovića u prostorijama Generalnog konzulata su se ovih dana sastali predstavnici hrvatskih udruga sa šireg područja Züricha, sa svrhom da jedni drugima predstave svoju udrugu, težište svojih djelatnosti i planove predstojećih aktivnosti, kako bi bolje koordinirali svoje djelatnosti i po potrebi u tome jedni druge podržali, a u okviru svojih mogućnosti možda čak i jedni drugima pomogli. 

Nakon što je Generalni konzulat otvorio vrata kulturi i njenim ljubiteljima, postavljanjem izložbe slika i skulptura Iris Grandić Smokvine i Nade Schönenberger-Petrak, dviju umjetnica iz udruge Kravata, ovim sastankom učinjen je i korak dalje, otvorena su vrata i svim hrvatskim udrugama, Hrvatima i prijateljima Hrvatske, ne samo pri obavljanju konzularnih poslova, nego i kao mjesto sastajanja, koordiniranja i ugodnog druženja.
Susret hrvatskih udruga otvorio je gk Cvitanović. Generalni konzulat ima namjeru organizirati tri susreta s hrvatskim udrugama u Švicarskoj; nakon ovoga prvoga sastanka s udrugama s područja Züricha, planirani su i susreti s udrugama područja Luzern - Emmen te Schaffhausen - Arbon.
Predstavnici Zavičajnog društva Kraljeva Sutjeska CH Živko Anđelić i Pavo Jurić upoznali su prisutne sa sportskim i folklornim djelatnostima društva, ne zaboravivši spomenuti i njegov humanitarni rad, stipendiranje studenata i pomaganje zavičaju, između ostalog i u suradnji s Kruhom svetog Ante. HKUD Posavina Zürich - Baden predstavio je dopredsjednik društva Zvonko Beljan. Udruga je poznata po svojim folklornim nastupima u kojima sudjeluju i najmlađi folkloraši pa je jedna od udruga kojima ne nedostaje mladih članova. Osim nastupa s folklorom, društvo pomaže potrebitima kako u Bosanskoj Posavini, tako i u Hrvatskoj i Hrvatima u Švicarskoj. Nogometni klub NK Široki Brijeg Zürich predstavio je predsjednik kluba Veselko Mišić, spomenuvši suradnju s drugim sportskim udrugama redovnim sudjelovanjem na turnirima i drugim susretima.
Zajednicu hercegovačkih Hrvata u Švicarskoj predstavio je predsjednik zajednice Marko Malić, naglasivši da je to humanitarna udruga koja pomaže djeci kroz već tradicionalnu akciju "Vratimo osmijeh djeci na lice“ te pomaže i stipendiranjem studenata, pri čemu udruga zaduži mlade da oni odaberu studente koje treba stipendirati.
HHF- Hrvatski humanitarni forum Švicarske i humanitarnu pomoć potrebitima, odaslanu s 336 HHF-transporata u Hrvatsku i djelomično u Bosnu i Hercegovinu, predstavio je predsjednik HHF-a Zvonimir Mitar, koji je ujedno i kao Glavni urednik Hrvatskog internet portala Švicarske predstavio portal i svima udrugama ponudio usluge portala; najavu njihovih priredbi, zabava, turnira i svih drugih događanja, kao i objavljivanje izvještaja s tih manifestacija.
Glavna urednica LIBRE, dvojezičnog časopisa Hrvatskog kulturnog kluba Švicarske obavijestila je prisutne o ulozi časopisa LIBRA, koji izlazi na hrvatskom i njemačkom jeziku i donosi priloge kako iz Hrvatskog kulturnog kluba i drugih hrvatskih udruga u Švicarskoj, tako i priloge iz Hrvatske, intervjue s interesantnim osobama i druge interesantne teme. Prisutne, koji eventualno još nisu upoznale Libru, pozvala je da se poslije sastanka posluže s nekoliko zadnjih brojeva koje je donijela sa sobom. Zatim je predstavila i najinteresantnije kulturne događaje Hrvatskog kulturnog kluba; koncerte, kazališne predstave, predavanja i druženja na izletima i domjencima.
Ivan Bekavac predstavio je NK Croatia Zürich koji nije samo nogometni klub, nego je ujedno i klub svih Hrvata, a u svojim prostorijama ugošćuje i druge udruge; KUD S. S. Kranjčević, NK Široki Brijeg i moto klub CroMot Jastreb Zürich i često organizira zabave-zavičajne večeri i slična druženja, nedavno i vrlo uspjeli maskenbal. Nadopunio ga je Mate Zrno podatkom da NK Croatia to ime s ponosom nosi već više od 40 godina, a klub je imenom Croatia nazvan u vrijeme bivše države, kada to nije bilo rado viđeno od tadašnjih vlasti, a i nije bilo sasvim bezopasno za članove kluba, koji sada za svoj sljedeći cilj ima skori ulazak u švicarsku 2. ligu.
Nogometni klub NK Hajduk Zürich koji ove godine slavi 30. obljetnicu postojanja, predstavio je zamjenik predsjednika kluba Milan Marasović, spomenuvši da klub ima lijepe prostorije u Zürichu u kojima se redovno sastaju i u kojem će uskoro biti održana i Godišnja skupština Udruge hrvatskih nogometnih klubova Švicarske te ukazao i na aktivnosti kluba izvan sportskih terena, kao što je organiziranje tradicionalne zabave "Bila noć", organiziranje Nikolinja i slično.
Kulturno umjetničko društvo KUD Silvije Strahimir Kranjčević Zürich predstavio je predsjednik društva Stjepan Drozdek. Društvo osim folkloraša ima i svoje tamburaše, i za sve osigurava i održava narodne nošnje. Nemaju vlastite prostorije, ali su prihvaćeni u prostorijama NK Croatije, gdje redovno uvježbavaju svoje koreografije za brojne nastupe, a osim što sudjeluje na raznim folklornim susretima kako u Švicarskoj, tako i u inozemstvu, i samo društvo organizira smotre folklora, zabave, putovanja za članove i prijatelje društva, proslave Dana državnosti i slična druženja, a značajni su i nastupi KUD-a na raznim integracijskim susretima. Najavio je predstojeće nastupe društva, o Uskrsu na Internacionalnom festivalu folklora u Pragu i u svibnju nastup u Hrvatskoj, u Splitu.
Na kraju je gk Cvitanović zahvalio svima da su se odazvali pozivu i najavio sljedeći sastanak kroz tri tjedna.
(www.croatia.ch)

 

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.