Osječke umjetnice izlažu u Pečuhu

pečuh 120306-1Među gotovo stotinu recentnih radova modernih umjetnika iz Mađarske, Rumunjske, Grčke i Nizozemske, u Galeriji u Pečuhu, u sklopu međunarodne izložbe Meeting Point 3 izloženi su i radovi 12 mladih osječkih umjetnica.

One su: Jelena Kovačević, Andrea Zrno, Sandra Vehabović, Ana Petrović, Ines Cakić Matijević, Margareta Lekić, Lana Ključarić, Helena Janečić, Željka Fuderer-Levak, Leonilda Conti Ribić, Dora Bratelj i Valentina Grubačević. Da baš one predstavljaju Osijek odlučio je izbornik Grgur Marko Ivanković, dipl. povjesničar umjetnosti i ravnatelj Muzeja Slavonije.

Djelovanjem Umjetničke akademije i spletom sretnih okolnosti nakon dugo godina Osijek je oživio kao umjetničko žarište. To je omogućilo da za ovu selekciju odaberemo isključivo umjetnice, jer prvi put nakon niza desetljeća Osijek ima više žena koje se uspješno bave umjetnošću. Zato smo ovu mladu generaciju odlučili predstaviti svjetskoj javnosti, istaknuo je izbornik Ivanković.

Radovi 12 mladih umjetnica prezentirani su u Pečuhu na primjeren način, a pojedina djela zauzimaju reprezentativna mjesta na izložbi. Stoga, šest mladih umjetnica koje su bile na otvorenju (Janečić, Conti Ribić, Grubačević, Petrović, Ključarić i Fuderer-Levak) nisu krile oduševljenje.

Izložbu je otvorio pečuški gradonačelnik, dr. Pava Zsolt, ističući da je riječ o uspješnoj suradnji triju prijateljskih gradova - Arada, Pečuha i Osijeka. S obzirom na to da je sve vezano uz Meeting Point počelo u rumunjskom gradu Aradu, puni je naziv projekta Arad Biennale - Meeting Point 3.

Osječku žensku umjetničku priču, uz autorice radova, upotpunile su dogradonačelnica Danijela Lovoković, koja je istaknula da je riječ o prvorazrednom kulturnom događaju, Ljiljana Pancirov, generalna konzulica RH u Pečuhu, i Ljerka Hedl, voditeljica Odsjeka za kulturu Grada Osijeka. Izložba se može pogledati u Pečuhu u sljedećih mjesec dana, a osječka premijera tog postava planira se u svibnju.

Izložba se može pogledati u Pečuhu u sljedećih mjesec dana, a osječka premijera ovog postava planira se u svibnju.
(Glas Slavonije/Culturenet)

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.