Održano 41. godišnje HBZ skijaško natjecanje

120305sPrvoga vikenda u ožujku održano je 41. godišnje natjecanje članstva Hrvatske bratske zajednice u zimskim sportovima. Iako je ovogodišnja zima nešto blaža, diljem sjeveroameričkoga kontinenta, u gorju Laurel Highlands, istočno od Pittsburgha, bio je pravi zimski ugođaj. Nekoliko stotina članova Zajednice i ljubitelja skijanja i boardanja uživalo je na snijegu.

Već 41. godinu zaredom Hrvatska bratska zajednica organizira ova zimska okupljanja svojih članova i prijatelja. Uz natjecanje u skijanju i boardanju priređuje i druge vrste zabave. Mnogi ljubitelji zimskih sportova doputovali su iz New Yorka, Chicaga, Clevelanda, Washingtona, naravno iz Pittsburgha te okolnih gradova i mjesta te iz kanadskog Toronta, Londona i Hamiltona.
U natjecanju su sudjelovala 43 skijaša i 8 boardaša, svrstanih po skupinama u muškoj i ženskoj konkurenciji, koji su zastupali 25 odsjeka HBZ. Najbolje vrijeme staze u spustu imao je Frank Kočevar iz odsjeka 354 (Cokeburg, PA) od 44.67 sekunde a drugoplasirani Marko Lucić iz odsjeka 530 (St. Thomas, ON) od 45.25. U boarding najbrži je bio Adam Henderson iz odsjeka 354 (Cokeburg, PA) u vremenu od 1.00 te drugoplasirani Stephen Hagg (Petrolia, PA) sa vremenom od 1.05 minuta.
U petak i subotu navečer održan je domjenak uz tamburašku glazbu sastava "Veseli" iz Brookfielda, OH te 'zlatni glas' Rose Husnik. Na okupu se je našlo i drugih vrlo popularnih tamburaša i pjevača kao Jerry Grčevich, Marlene i Dan Kochis, Bernadette Luketich-Sikaras, Dario Barišić sa svojim "Barabama", Daniel Shebetich s „Trubadurima“, Frank Božičevich od „Zabave“ i TS "Trzalice". Tako da, kako to Ogulinci vele, "Oguline da ti nije Kleka, čula bi se pisma iz daleka", i doista je bilo tako. Plesalo se je i pjevalo do rane zore.
Nakon natjecanja, u večernjim satima, sv. misu je služio vlč. Pierre Falkenhan iz katoličke crkve Our Lady of the Valley iz Donora, Pensilvanija. Vlč. Falkenhan je dugogodišnji prijatelj i član Zajednice tako da rado posjećuje hrvatske skupove i veseli se ponovnom posjetu Hrvatskoj, iduće godine kad će se Omladinski festival HBZ-a održati u Zagrebu.

Tekst: Franjo Bertović; Fotografije: Ivan Begg

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.