Večernjakova domovnica 2012.

120305dU nekadašnjoj ljetnoj rezidenciji cara Wilhelma II, u elitnom njemačkom turističkom i lječilišnom centru Bad Homburgu, 17. ožujka održati će se 6. dodjela nagrada Večenjakova domovnica. 

Večernjakov izbor zaokuplja pozornost brojnih medija. Oni koji prate hrvatske, a posebice njemačke medije u vrijeme održavanja finalne večeri izbora, mogu naići na niz članaka i pogledati televizijske priloge u kojima se donose zanimljivosti sa završne večeri, i u kojima se ovaj izbor ocjenjuju kao najveći hrvatski iseljenički izbor. Svakodnevne novosti o Večernjakovoj domovnici prenose i najpopularniji hrvatski švicarski, njemački, austrijski pa čak belgijski i nizozemski portali. Njemački dnevni list Frankfurter Neu Presse prvi je, a potom i drugi njemački mediji, Večernjakov izbor nazvao „Hrvatskim Oscarom“ koji na jednom mjestu okuplja najpopularnije Hrvate u iseljeništvu.
Uz bogati i šaroliki zabavni program te svečanu večeru, najpopularnijima se dodjeljuju nagrade u kategorijama športa, glazbe i glume. Njemački mediji pritom ističu prominentna hrvatska lica poput poznatih pjevača, glazbenika, glumaca i ljudi iz svijeta showbizza. Pritom hvale i dobru suradnju dvaju gradova Dubrovnika i Bad Homburga.
Ako je suditi po glasačkim kuponima, veliko zanimanje Večernjakovih čitatelja ove godine je izazvala nova kategorija koja je uvrštena u izbor umjesto sportaša amatera. Riječ je o kategoriji mlade nade hrvatskog iseljeništva, za koju je pristiglo i najviše nominacija. U njoj se biraju mladi i talentirani sportaši u dobi do 18 godina.
Večernjakova se domovnica ove godine održava u sklopu 10. obljetnice prijateljstva gradova Bad Homburga i Dubrovnika, a uz partnerstvo Hrvatske matice iseljenika iz Zagreba i udruge Kroatienhilfe iz Bad Homburga. Uz veliki broj uglednika, finalnoj večeri izbora nazočit će i izaslanstva tih gradova na čijem su čelu gradonačelnici dr. Andro Vlahušić i Michael Korwisi.
Najveći hrvatski iseljenički skup redovito posjećuju predstavnici Hrvatskog nogometnog saveza te visoki državni dužnosnici i predstavnici hrvatske Vlade. Uz njihov dolazak, očekuje se i dolazak ministara njemačke Savezne pokrajine Hessen kao i predstavnika Europskog parlamenta. Skupu u kristalnoj dvorani u Bad Homburgu nazočit će i zastupnici njemačkog Bundestaga na čelu sa njemačkim zastupnikom hrvatskih korijena Josipom Juratovićem te zastupnici Hrvatskog sabora koje predvodi zastupnik sa liste za Hrvate izvan domovine Milijan Brkić). Bit će tu i veleposlanik RH u Berlinu dr. Miro Kovač zajedno sa hrvatskim generalnim konzulima u Njemačkoj te brojni drugi predstavnici hrvatskih institucija u iseljeništvu. Uz političke predstavnike dviju zemalja, dolazak su potvrdili su brojne poznate javne osobe, među kojima je veliki broj nominiranih kandidata i stotinjak predstavnika hrvatskih klubova i udruga, katoličkih i drugih zajednica.
Finalna večer najpopularnijeg i najuglednijeg hrvatskog izbora u iseljeništvu i ove godine će biti okupljanje njemačkih i hrvatskih medija. Svoj su dolazak najavile brojne novinarske ekipe iz domovine i iseljeništva. Voditelji ovogodišnje finalne večeri Večenjakovoga izbora su Ivan Šarić, mladi stand-up komičar i voditelj showa „Hrvatska traži zvijezdu“ i Sandra Budimir, studentica novinarstva. Kao poseban gost programa Večernjakove domovnice dolazi priznata hrvatska etno dizajnerica iz Zagreba Mina Petra.
-Kolekcija koju pripremam biti će po prvi put prikazana u Bad Homburgu, a nakon toga u Hrvatskoj kući u Zagrebu za strane diplomate, te u Londonu ovog ljeta za vrijeme održavanja Olimpijskih igara. Ovo naše predstavljanje posvećujemo skorom ulasku Hrvatske u Europsku Uniju, gdje želimo našu tradiciju, baštinu i stvaralaštvo predstaviti kao dio kulturnog identiteta. Stoga kolekciju pripremam s motivima licitarskog srca, paške i lepoglavske čipke, te motiva s tradicijske odjeće sinjskih alkara, iz razloga što su to značajni djelovi naše nematerijalne baštine koji su pod posebnom zaštitom organizacije UNESCO-a – naglasila je Mina Petra.

Isto tako, na svečanosti dodjele nagrada, kratkim video spotom, predstavit će se Hrvatska etno kuća MATERINA PRIČA u Zagrebu, koja bi u budućnosti trebala postati mjesto različitih oblika okupljanja i suradnje Hrvata i hrvatskih udruga izvan domovine.

Iako program večeri još nije konačan, za sada je potvrđen dolazak popularnog pjevača iz domovine Jacquesa Houdeka i pjevačica Marije i Ivane Husar. Hrvatske iseljeničke glazbene snage predvodit će operni pjevači Evelin Novak iz Berlina i Luka Gudelj iz Beča te mlada akademska glazbenica Ana Badrov iz Basela. Njemačke domaćine predstavljat će njihov jazz orkestar mladih iz Bad Homburga. U sklopu programa Večernjakove domovnice, u subotu u 15 sati, u elitnom restoranu Am Römerbrunnen, u Bad Homburgu, održat će se promocija novog romana naslova Naranyjin plač spisateljice i Večernjakove novinarke Marijane Dokoze. Ulomke iz romana će čitati glumica Vanessa Radman. Riječ je o romanu o otmici djeteta, psihološkom trileru u kojemu se isprepliću ljubav, mržnja i osveta, a koji je krajem prošle godine izašao u izdanju izdavačke kuće Ljevak.

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.