Mijo Marić novi je predsjednik HSK

Hrvatski svjetski kongres je na tiskovnoj konferenciji, 2. ožujka u velikoj dvorani Hrvatske matice iseljenika, mnogobrojne nazočne hrvatske medije upoznao sa zaključcima radnog dijela sastanka Središnjeg odbora HSK.

Glasnogovornik Kongresa Šimun Šito Ćorić istaknuo je promjene u glavnom vodstvu HSK. Za novog predsjednika izabran je Mijo Marić iz Njemačke koji tu funkciju preuzima nakon Josipa Ante Sovulja, koji će od sada biti glavna poveznica Kongresa i političkih struktura Hrvatske. Za potpredsjednika za Europu imenovan je Antonio Sammartino iz Italije a za ravnatelja Hrvatskih svjetskih igara Franjo Pavić. Mediji su izviješteni i o dobrom prihvaćanju Zakona o odnosima RH s Hrvatima izvan Republike Hrvatske ukoliko se on bude pravodobno primjenjivao.

-Zakon je dobar no sve ovisi o onima koji će ga i na koji način primjenjivati. Kao jedan od zaključaka istaknuo bih i početak priprema za organizaciju Hrvatskih svjetskih igara 2014., bolje korištenje mreže HSK, razvijanje suradnje HSK s Hrvatskim narodnim saborom BiH, razvijanje projekata prema EU te velike probleme u glasovanju Hrvata izvan domovine, jer to je veliki problem i dosadašnji način zasigurno nije dobar – istaknuo je Šito Čorić.

Na tiskovnoj konferenciji predstavljena je knjiga „Povijest američkih Hrvata“urednika dr. I. Čizmića u nakladi HSK. Tom su prigodom uručena i Kongresova priznanja zaslužnim pojedincima iz društveno-političkog života za povezivanje domovinske s izvandomovinskom Hrvatskom, te podupiranju projekata HSK. Ove godine dobitnici su: Ravnateljica HMI Katarina Fuček, bivši saborski zastupnik HDZ-a Ivan Bagarić, Petar Barišić iz MVPEI-a, povjesničar Ivan Čizmić i Jure Strika, dosadašnji ravnatelj Hrvatskih svjetskih igara.

Na kraju tiskovne konferencije predstavljen je i novi netom završeni film-mjuzikl o fenomenu Međugorja Jedna žena- pričao ljubavi Kraljice mira, koji je 26. velječe premijerno prikazan u Solothurnu. Autor teksta i glazbe je fra Šimun Šito Ćorić, a u njemu sudjeluje i trideset pjevača iz Hrvatske. Zlatni runolist/ Das goldene Edelweiss za izvedbe u filmu koji dodjeljuje Roemish-katolische Synode iz Solothurna u Švicarskoj dobili su Danijela Martinović, Zlatan Stipišić Gibonni, Dado Topić, Sanja Marin, fra Šito, Marija Sekelez, Goran Milić, Ivica Murat i Ansambl Lado.

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.