Otišao je Feri Sučić (1918.-2012.)

120302sProf. Ferija Sučića se danas diljem Gradišća i izvan uskih granica zemlje punom pravom poznaje, cijeni i poštuje kao “oca tamburice i narodne glazbe”. Za hrvatsko “Društvo” u Beču je mladi Feri Sučić od 1935. godine postavio nove mogućnosti kulturnoga života, pri čemu mu je poslužila njegova velika muzička nadarenosti i ruka vična peru. Sa svojom tamburaškom grupom je kreirao hrvatski muzički stil, najprije među Gradišćancima u Beču, a kasnije, po službenom povratku u Gradišće, i u cijeloj hrvatskoj zajednici.

Feri Sučić je dugo godina bio aktivni dužnosnik u Hrvatskom gradišćanskom kulturnom društvu u Beču i kao tajnik je aktivno utjecao na kulturnu politiku “Društva” u Beču, za što su mu i danas još jako zahvalni.
Tugujemo za ovim velikanom našega hrvatskoga roda, koga i u budućnosti želimo pamtiti, ako smo možda obeshrabreni u našoj narodnoj svijesti ili ako vidimo sve mračnije na opstanak hrvatskoga jezika.

Neka nam Ferijeva svijeća rasvijetli put i pokaže smjernice kako treba nastaviti kulturno i jezično djelovanje – izjavila je Gabriela Novak-Karall, glavna tajnica Hrvatskoga centra u Beču prilikom smrti prof. Ferija Sučića.
(www.hrvatskicentar.at)

Dirljivi tekst oproštaja s Ferijem Sučićem pročitajte na http://volksgruppen.orf.at

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.