Godišnji sastanak Središnjega odbora HSK u Zagrebu

120302hskSredišnji odbor Hrvatskoga svjetskoga kongresa, međunarodne neprofitne, nevladine i nestranačke organizacije svoj godišnji sastanak od 1.-2. ožujka održava u Zagrebu. 

Prvoga ožujka sastanak je održan u Hrvatskoj matici iseljenika a, uz vodstvo Kongresa, nazočili su, uz ravnateljicu HMI Katarinu Fuček, i Petar Barišić iz Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija RH te fra Josip Bebić, ravnatelj Ureda za hrvatsku inozemnu pastvu.
U trodnevnom zasjedanju Središnji odbor će donijeti zaključke koji će odrediti njegov rad u idućem razdoblju. Važno je spomenuti kako je Kongres osnovan 1993. godine kako bi povezao hrvatske i izvandomovinske udruge i ustanove u cilju snažnijega djelovanja,promocije i zastupanja hrvatskih interesa u svijetu. Nacionalni kongresi HSK djeluju unutar 31 države svijeta i putem šest radnih odbora, i to: za humanitarne djelatnosti, obnovu i ulaganje, kulturu, šport, školstvo i veze s domovinom, promidžbu i informiranje, povratak i iseljeništvo te odbor za mladež.
Ova krovna organizacija vrlo uspješno djeluje među 4,5 milijuna Hrvata i ljudi hrvatskoga podrijetla na svim kontinentima. HSK ima internetsku stranicu na adresi www.crowc.org . Predsjednik mu je Mijo Marić, dosadašnji predsjednik HSK Njemačke, koji je zamijenio dosadašnjeg predsjednika Josipa Antu Sovulja.
Kongres je nedavno izdao knjigu „Povijest američkih Hrvata“, koju je uredio dr. Ivan Čizmić i koja će biti promovirana u petak, 2. ožujka u 11 sati u velikoj dvorani Hrvatske matice iseljenika.
(Ž.L)

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.