Gradišćanski Hrvati u posjetu Kvarneru

120220 gradiscanci"Vjera je bila presudni čimbenik u očuvanju hrvatstva gradišćanskih Hrvata", rekao je predsjednik Udruge "Hrvati" i predsjednik Hrvatske manjinske samouprave u Šopronu Franjo Pajrić tijekom posjeta gradišćanskih Hrvata Općini Čavle i župi sv. Bartola u Cerniku 18. i 19. veljače. Gradišćanski Hrvati na zapadu Mađarske bili su dio jedinstvenog korpusa do godine 1991. kada ih je granica, odnosno "željezna zavjesa" razdijelila na tri države. Posljednjih 20 godina pokušavaju se ponovno ujediniti. Hrvatska sela na mađarskoj strani međusobno su jako udaljena, no to ih ne sprječava u nastojanjima za ujedinjenjem, ne samo mjesta u Mađarskoj, nego i susjednoj Austriji. Prioritetna zadaća Udruge je očuvanje vjere i jezika jer su ta dva čimbenika očuvala tradiciju gradišćanskih Hrvata, ističe Pajrić, pohvalivši inicijativu Čakavske katedre u Općini Čavle koja je uputila zahtjev Ministarstvu kulture da se gradišćanski jezik proglasi nematerijalnim blagom Republike Hrvatske što bi im uvelike pomoglo u očuvanju jezika. Dobra strana su zajednički projekti gradišćanskih Hrvata s hrvatskim udrugama, prosvjetnim radnicima koji im povremeno dolaze u posjet, ali i predstavnicima Čakavske katedre u Općini Čavle koja ih je posjetila u Šopronu i Koljnofu, otvorivši tako most suradnje Hrvatske s jedinom inozemnom čakavskom katedrom.
U očuvanju tradicije, gradišćanski Hrvati posjetili su i riječki karneval, jer je tradicija maškaranja u njihovim krajevima u Mađarskoj u opasnosti od nestanka. Tradicija gradišćanskih Hrvata seže u 16. stoljeće kada su se kao naselili katolici u srce protestantizma. "Hrvati su bili stup katoličke obnove, no u posljednje vrijeme, od druge polovice 20. st. gradišćanski Hrvati na mađarskoj strani proživljavaju teške trenutke", rekao je Pajrić, upozorivši na nedostatak svećenika. Gotovo 26 godina Koljnof i Šopron nisu dali hrvatskog svećenika, no to će se promijeniti 24. lipnja, kada će svoju mladu misu imati Marko Moeyorosi.
U tijeku posjeta Kvarneru, gradišćanski Hrvati obišli su svetište Majke Božje Trsatske, sakralne objekte Općine Čavle, a gostoprimstvo im je pružio i župnik župe sv. Bartola u Cerniku Petar Zeba, koji je imao prigode posjetiti Hrvate u Koljnofu.
(IKA)

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.