Održan koncert Hrvatskih korijena

korijeni 120216-1U ovo vrijeme, već 14. godina zaredom, održava se godišnji koncert FA Hrvatski korijeni s igrokazom. Posjet je uvijek dobar. Naši članovi i prijatelji Hrvatske bratske zajednice su odani našoj hrvatskoj kulturnoj baštini i znaju da samo tako možemo zadržati i održati hrvatski inentitet i pučke običaje. Zato dolaze i iz udaljenijih mjesta, Toronta, Hamiltoa, Woodstocka, Sarnia i Wallacetowna…To nas veseli i inspirira da i dalje, i pripremamo se za predstave - na lokalnoj i nacionalnoj razini.
Godišnji koncert je održan u prostranoj i lijepoj dvorani župe Sv. Leopolda Mandića u Londonu. Odaziv gostiju bio je više nego dobar. Domaću hranu i skup blagoslovio je župnik fra Jozo Čuić i zadržao se do kraja priredbe i zabave.
korijeni 120216-2Dramska sekcija FA Hrvatski korijeni izvela je igrokaz "Tračarice". Radnju iz sela u podnožju Velike Kapele, nedaleko planine Klek, napisala je voditeljica ansambla Marica Macan. Vrijedni i nadareni izvođači (glumci) bili su: Jana (Marica Macan), Jura (Nikola Macan), Poštar Joža (Ivan Hack), kuma (Mirjana Bertović), Bara (Darinka Cindrić) i Kate (Ljubica Cox). Svi su uživali u praćenju događaja, čak i naši kanadski prijatelji koji govore samo engleski. Bilo im je zabavno.
Koncert su uveličali i specijalni gosti iz Toronta - CroArte Corale pod ravnanjem muzičkog direktora Edwarda Mavrinca i korijeni 120216-3korijeni 120216-4korijeni 120216-5Tamburaški zbor "Zlatni pajdaši" crkve Sv. Križa iz Hamiltona s muzičkim direktorom Michaelom Šavorom. 
Korijeni su izveli i program iz Slavonije, uz košnju i prigodne pjesme. Finale je izvedeno na pozornici uz učešće svih kulturno-umjetničkih društava i pjesmu "Fala". Dirigentska palica pripala je maestru Mavrincu. Gosti iz Toronta u nedjelju su nazočili i sv. misli .
Hrvatski korijeni, odrasla folklorna i pjevačka skupina, djeluje u sastavu odsjeka 530 „Ogulin“ Hrvatske bratske zajednice iz St. Thomasa, u Ontariju. Nastupali su gotovo na svim TamFestima HBZ-a od svog utemeljenja 1996. godine te mnogim drugim hrvatskim skupovima diljem Ontarija, Michigana i Pennsylvanije. Ponose se i sa 5 kompleta autentičnih narodnih nošnji iz Ogulina, Međimurja, Slavonije, Like i Splita.
Tekst:Franjo Bertović


 

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.