Srijedom u HMI: Slavica i Ivan Butković, povratnici iz Australije

120206 butkU srijedu, 15. veljače u HMI je započeo ovogodišnji ciklus razgovora s hrvatskim iseljenicima, pokrenut prije dvije godine,  pod nazivom „Srijedom u Matici“. Osma po redu Matičina tribina je ugostila bračni par Butković. Sa Slavicom i Ivanom Butkovićem razgovara je Ljerka Galic, voditeljica  Matičina odsjeka iseljeničke baštine, koja uvijek vodi ove zanimljive tribine.
U nazočnosti Matičine ravnateljice, Katarine Fuček i gostiju, uglavnom povratnika iz Australije, nazočnima su se predstavili gosti, koji su u zanimljivom razgovoru nazočnima govorili o svom iseljeničkom putu i povratku u domovinu.
 Nakon djetinjstva i školovanja u Zagrebu, Ivo Butković se sa svoja dva brata 1960. iz Hrvatske odlazi u. Sudjelovao je u pokretanju nekoliko hrvatskih časopisa, a bio je urednik hrvatske tjedne novine „Hrvatski vjesnik“ od 1983. do 1992. Od svog dolaska u Australiju bio je aktivan u društveno političkom radu u hrvatskoj zajednici, promicao je hrvatstvo, odgajao mladež u hrvatskom duhu. Bio je predsjednik Hrvatskog kluba u Sydneyju 1972., te sabornik Hrvatskog narodnog vijeća 1989. godine.
120216 butkovSupruga Slavica došla je za njim u Australiju 1963. godine, te je aktivno djelovala u hrvatskoj zajednici. Želja za povratkom ipak je nadvladala, te obitelj Butković sa sinom Jasenom, nakon uspostave hrvatske države, opet živi u Zagrebu. “Treba raditi na tome da se što više Hrvata vrati u Hrvatsku. Ovdje je još uvijek nazočna kriva predodžba o iseljeništvu, a ono je veliki potencijal, ako ga se zna iskoristiti za Hrvatsku u pozitivnom smislu. Velika je šteta za Hrvatsku što ima takav stav prema iseljenim Hrvatima. Jedina svijetla točka je Hrvatska matica iseljenika, koja oduvijek brine o Hrvatima izvan domovine“, naglasio je Ivan Butković, te dodao kako sin Jasen uvijek zna reći kako je bolji život u Australiji, no u Hrvatskoj je puno ljepše. U Hrvatskoj je njihov sin Jasen osnovao Hrvatski kriket klub, a u Hrvatskoj djeluju tri kriket kluba, u Zagrebu, Splitu i Visu.
Na prijedlog Hrvatske matice iseljenika, Ivan Butković je 1996. godine odlikovan Redom hrvatskog pletera za osobiti doprinos razvitku i ugledu RH  i dobrobit njezinih građana.

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.