Dani hrvatskoga filma u Münchenu

120215 danU Monopol kinu u Münchenu svečano su 8. veljače otvoreni Dani hrvatskog filma pod nazivom Skrivena Hrvatska koji će trajati do 12. veljače. Riječ je o zajedničkom projektu njemačko-hrvatske Udruge Dvori za promicanje kulture i gospodarstva i Mediengruppe München, a uz operativnu i stručnu podršku i pokroviteljstvo Generalnog konzulata RH u Münchenu i Odjela za kulturu MVEP-a. Brojnoj publici tijekom otvorenja ispred organizatora obratili su se g. Aleksandar Lukin,  predsjednik njemačko-hrvatske udruge Dvori za promicanje kulture i gospodarstva, Peter Neugart, voditelj Mediengruppe München te Vladimir Duvnjak, generalni konzul RH u Münchenu.
Tako je u razdoblju od 8. do 12. veljače, dok je istovremeno Berlin bio domaćin jednog od najvećih svjetskih i europskih filmskih festivala-Berlinala, München je dobio Dane hrvatskog filma pod nazivom Skrivena Hrvatska u okviru kojih je prikazano sedam poznatih hrvatskih filmova od kojih su mnogi dobitnici domaćih i inozemnih nagrada te su prikazani na međunarodnim filmskim festivalima: Kino Lika, Armin, Što je muškarac bez brkova, Pjevajte nešto ljubavno, Zagrebačke priče, Iza Stakla i Kenjac.
GKRH u Münchenu je putem Odjela za kulturu MVEP-a dao organizatorima, udruzi Dvori i Mediengruppi München, stručnu i operativnu podršku te je bio pokrovitelj ovog filmskog događaja, a konzulica za kulturu, iseljeništvo i znanost u više se navrata sastajala s organizatorima u cilju organizacije Dana hrvatskog filma te njihove promidžbe.
Kvalitetan odabir filmova, dobra promidžba u okviru koje je izrađeno više od 1000 promotivnih flyera i više desetaka plakata, medijski napisi u važnijim novinama, publicitet dan putem društvenih mreža, kao i  činjenica da više od pet godina nije bilo sličnog događaja u Münchenu polučili su uspjeh te doveli u kino dvorane kina Monopol njemačku i hrvatsku publiku. Sa zadovoljstvom možemo ustvrditi da su kino dvorane tijekom prikazivanja gore pobrojanih filmova bile gotovo do kraja pune, a za neke filmove poput Zagrebačke priče, Što je muškarac bez brkova i Kenjac, tražila se karta više.
Sve su to dobri znakovi Generalnom konzulatu RH u Münchenu i organizatorima da promisle  o organiziranju Dana hrvatskog filma u Münchenu i iduće 2013. godine a u cilju promicanja hrvatskog filmskog i kulturnog stvaralaštva u gradu Münchenu i Bavarskoj.
(GK München)

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.