Povelja RH HKPD-u Matija Gubec u Tavankutu

povelja 120214-1Na svečanoj akademiji, održanoj 11. veljače u Tavankutu, obilježena je 65. obljetnice Hrvatskoga kulturno-prosvjetnoga društva „Matija Gubec“. Za tu prigodu Društvu je dodijeljena Povelja Republike Hrvatske za osobite zasluge u promicanju međunarodne kulturne suradnje, čuvanju i njegovanju kulture i tradicije Hrvata u Vojvodini. Ovo visoko priznanje predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića svečano je predala predsjedniku Društva Ladislavu Suknoviću, specijalna izaslanica predsjednika, generalna konzulica RH u Subotici Ljerka Alajbeg. Tom prigodom pohvalila je vrijedne članove Društva, koji su u svojoj dugogodišnjoj tradiciji nizali uspjehe u području kulture i prosvjete,unatoč teškim trenucima kojima su bili izloženi u očuvanju svojega kulturnoga i nacionalnoga identiteta. Sa željom da se to nastavi, izrazila je i nadu da će slanje nastavnog osoblja iz Hrvatske, rezultirati brojnijim učenicima u hrvatskim razredima OŠ „Matija Gubec“u Tavankutu.
120214 poveU svojim riječima zahvale za dodijeljeno priznanje predsjednik Suknović se prisjetio osnivača i brojnih dosadašnjih članova Društva čija je ljubav prema svom narodu i privrženost očuvanju tradicije uvelike doprinijela ovome slavlju. Naglasio je važnost Povelje za mlade članove kojima će poslužiti kao poticaj za još kvalitetniji rad.
Bila je ovo i prigoda da se zahvali bivšem predsjedniku Branku Horvatu koji je ovih dana na Društvo prenio u trajno vlasništvo kuću, čime je potvrdio svoju veliku privrženost Društvu, osiguravši im prostor za izložbe i sva događanja koja se tijekom godine odvijaju u bogatoj aktivnosti Društva.

 

120214 poveljNa svečanom slavlju bio je i predsjednik Hrvatskoga nacionalnog vijeća Slaven Bačić, predsjednik Skupštine grada Subotice Slavko Parać, Pero Horvacki, zamjenik gradonačelnika, Tomislav Žigmanov, predsjednik Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, vlč. Franjo Ivanković te predstavnica HMI Marija Hećimović. Izražavajući najljepše riječi povale za primljeno priznanje, sudionike ovoga slavlja podsjetila je i na knjigu Nace Zelića posvećenu 50. obljetnici Društva koja nosi znakovit naslov„Protiv zaborava“, ustvrdivši da su dosadašnje generacije Društva zasigurno doprinijele tome da se „ne zaboravi“ kroz svoje zalaganje za očuvanje kulturnih, prosvjetnih i nacionalnih vrijednosti rodnoga kraja.
U prigodnom programu nastupili su članovi folklornog odjela Društva s najpoznatijim bunjevačkim igrama. Uslijedio je tradicionalni „Gupčev bal“ uz pratnju tamburaša, na kojem su se ljudi družili uz prisjećanje na nekadašnju tradiciju ovakvih okupljanja. Ovogodišnji duboki snijeg dočarao je i neke ranije zime i prela i balove, kada snijega i lijepih druženja nije nedostajalo. S punim pravom se može očekivati da će ovo priznanje biti pravi poticaj Društvu da nastavi sa svojom lijepom tradicijom njegovanja kulturne baštine.
Tekst:Marija Hećimović; Fotografije: Ladislav Suknović

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.